Universiteit Leiden

nl en

Weblectures

Een weblecture is een opname van een presentatie, een hoorcollege, een lezing of een workshop die achteraf online bekeken kan worden. Wilt u een weblecture maken? Lees dan verder.

Wat is een weblecture?

Een weblecture-opname bestaat uit een combinatie van camerabeeld, Powerpoint- of Prezi-slides en geluid. Het uitgangspunt binnen de Universiteit Leiden is dat weblectures enkel als naslagwerk dienen en alleen bestemd zijn voor studenten van het betreffende vak.

Richtlijnen weblecture

Weblectures geven studenten de mogelijkheid om (delen van) colleges in eigen tempo terug te kijken. Dat heeft voordelen voor studenten, maar kan ook inefficiënt studiegedrag uitlokken. Wilt u een weblecture op een goede manier inzetten voor uw colleges? De richtlijnen hieronder helpen u daarbij.

  • Bedenk of en hoe weblectures uw colleges kunnen ondersteunen. U beslist zelf wanneer en voor hoelang de weblectures beschikbaar zijn (let wel op de onderwijs- en examenreglementen).
  • Zorg voor een veilige leeromgeving. Bedenk of u alle, enkele of geen colleges op wilt nemen. Studenten stellen sommige vragen misschien niet omdat zij worden gefilmd. Vertel uw studenten dat u opnames maakt, voor welk doel en op welke digitale locatie: een weblecture op Blackboard. 
  • Bedenk dat interactieve elementen van hoorcolleges misschien niet goed overkomen in weblectures. Bijvoorbeeld als u tijdens de les samen met studenten oefent met de onderzoeksstof of een debat houdt. Voor de duidelijkheid van de opnames kunt u dan de vragen uit de zaal herhalen. Houd er verder rekening mee dat een (laser)pointer vaak niet zichtbaar is op een digitale opname.
  • Leg studenten uit hoe zij efficiënt studeren met weblectures. Deze manier van leren heeft vaak een positief effect op de studenttevredenheid, maar er is geen duidelijk verband met studiesucces. Dit zou kunnen komen door een inefficiënte studiemethode onder een deel van de studenten.
  • Houd bij de inzet van weblectures rekening met auteursrechten. Zie Auteursrecht voor docenten voor meer informatie of neem contact op met het Auteursrechten Informatiepunt van de UB.

Weblecture zelf maken

Benieuwd naar de tools die uw faculteit heeft om een weblecture te maken? Neem contact op met uw ICT- & Onderwijs-coördinator >>

Andere soorten video en audio

Naast weblectures kunt u ook andere soorten video of audio maken om uw colleges te ondersteunen. Voorbeelden zijn kennisclips, podcasts of vodcasts. Bekijk de mogelijkheden van video en audio in de Videotoolkit >>

In een aantal grote collegezalen in het Bio Science Park kunnen colleges worden opgenomen met de ingebouwde camera. In een aantal van deze zalen kan de camera ook handmatig bediend worden om b.v. aantekeningen op het krijtbord extra goed leesbaar opgenomen te krijgen.

Waar kunnen opnames gemaakt worden

Zaal Camerabediening mogelijk?
Gorlaeus C1  Ja
Gorlaeus C2 Ja
Gorlaeus C3 Ja
Gorlaeus C4-5 Ja
Huygens 211 Nee (is niet nodig voor goede leesbaarheid van krijtbord)
Huygens/Oort Sitterzaal Ja
Sylvius 1.5.31 Nee
Van Steenis F104 Nee
Van Steenis E004 Nee

Ook in andere universitaire gebouwen zijn zalen met vaste opnamefaciliteiten.

Wat moet ik als docent doen

De opnames (ook wel ‘weblectures’ genoemd) worden op verzoek ingepland en zullen dan automatisch starten en stoppen op het gevraagde moment.

Tijdens het college is het belangrijk dat u de microfoon gebruikt, ook al lijkt dat voor verstaanbaarheid in de zaal niet nodig. Controleer of de microfoon daadwerkelijk aanstaat én de ‘mute’-optie is uitgeschakeld (mute is een functie van de microfooninstellingen op het bedieningspaneel van licht, audio en projectie op het docentenmeubel). Vragen en opmerkingen uit de zaal zijn niet of nauwelijks hoorbaar op de opname. Als u dus vragen van studenten beantwoordt, herhaal deze dan eerst, zodat op de opname ook duidelijk is waarop u antwoord geeft.

Gebruikt u uw eigen Apple-laptop, sluit die dan aan via de VGA-aansluiting in de zaal. Als u de HDMI-aansluiting gebruikt, dan wordt het beeld weliswaar goed in de zaal geprojecteerd, maar wordt alleen maar groen beeld opgenomen in plaats van het beeld van uw computer.

Hoe kunnen studenten de opnames bekijken

De aanvrager krijgt bij de bevestiging van het inplannen de link waar de opnames vindbaar zijn na afloop van de opname. Deze kan b.v. via Blackboard ter beschikking gesteld worden aan studenten. De standaard-instelling is dat opnames alleen kunnen worden bekeken door iedereen met een ULCN-account. Een andere mogelijkheid is om het zo in te stellen dat de opnames alleen kunnen worden bekeken door de personen die zijn ingeschreven in de Blackboard-course waarin de opnames worden gedeeld. Heeft u vragen over de striktere afschermingsmogelijkheden of juist het openbaar ter beschikking stellen van weblectures, dan kunt u terecht bij de collega’s van Science E-learning and Educational Development Support (SEEDS) via seeds@science.leidenuniv.nl.

Opname aanvragen

Wilt u een college(reeks) opgenomen hebben, vul dan het formulier ‘Aanvraagformulier-Opname_en_camerabediening.xls’ in en stuur dit minimaal 5 werkdagen voor de eerste opname naar av-fwn@ufb.leidenuniv.nl. Als u camerabediening wilt inhuren geldt een termijn van 10 werkdagen.

Camerabediening

Het inplannen en de beveiliging instellen worden via de faculteit geregeld zonder extra kosten. Camerabediening is helaas niet inbegrepen in de standaard dienstverlening, vermeld dan zeker ook het SAP-nummer waarop de kosten geboekt kunnen worden als u camerabediening aanvraagt. De tarieven daarvoor zijn (prijspeil 13-3-2019):

Eenheid  Prijs (excl 21% BTW)
Per uur (werkdagen)  € 37,-
Per uur (avond / weekend) € 44,25
Per dag (werkdagen) € 250,-
Per dag (weekend) € 300,-

Voor alle tarieven geldt een korting van 10% bij het boeken van meerdere dagen

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.