Universiteit Leiden

nl en

Zelfstudie

Door studenten aan te zetten tot zelfstudie zorgt u er als docent voor dat ze ook buiten de contactmomenten actief bezig zijn met de lesstof. De universiteit heeft verschillende online tools om zelfstudie te stimuleren.

Formatief digitaal toetsen

Moeten studenten veel oefenen om de stof te leren? Gebruik dan formatieve oefentoetsen met feedback. Die kunnen studenten zo vaak ze willen digitaal maken. Soms zijn deze oefentoetsen adaptief; elke volgende toets heeft vragen die zijn geselecteerd op basis van de prestaties van de student.

Heeft u vragen over formatief toetsen? Neem contact op met uw ICT- en Onderwijscoördinator >>

Weblectures en kennisclips

Een weblecture is een opname van een presentatie, een hoorcollege, een lezing of een workshop die online bekeken kan worden. Wilt u zelf een weblecture maken? Bekijk de richtlijnen voor weblectures >>

Interactieve video's

Er zijn verschillende opties om een interactieve video wilt maken.

  • Apps: u neemt uw eigen scherm op. Verrijk de presentatie daarna met afbeeldingen, video's en geschreven teksten. Later kunt u handmatig aantekeningen invoegen.
  • Tools om video's te bewerken: video inkorten, audiocommentaar geven, vragen toevoegen. U kunt zo uw video inzetten als luisteroefening of uitlegvideo.
  • Screencasttool (zoals Screen-o-matic): uw eigen scherm en alle handelingen die u uitvoert opnemen (screencast). Maak zo een screencast van uw PowerPoint-presentatie en voeg audio, video en commentaartekst toe voor een kennisclip.

Heeft u hulp nodig of vragen over het opnemen van interactieve video's? Neem contact op met uw ICT- en Onderwijscoördinator >>

Animaties

Animaties helpen studenten om de stof beter te begrijpen en alles gemakkelijker te onthouden. U gebruikt verschillende tools om zelf animaties te maken. Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw ICT- en Onderwijscoördinator >>

Formatief digitaal toetsen

De faculteit Geesteswetenschappen is gestart met een pilot op het gebied van formatief toetsen ten behoeve van zelfstudie. Onder andere op het gebied van taalverwervingsonderwijs is er behoefte aan een voorziening waarmee studenten intensief kunnen oefenen. Hiervoor gebruiken we het programma Remindo Toets. Dit programma wordt via Blackboard ontsloten. Een ander programma voor zelfstudie in het taalonderwijs is Ellips, waarmee semi-adaptieve toetsreeksen kunnen worden aangeboden voor diverse talen. Beide programma’s hebben meer mogelijkheden dan de basisvoorzieningen in Blackboard.

Ellips

Ellips is ontwikkeld voor spreek-, luister- en schrijfvaardigheidsonderwijs. De belangrijkste functionaliteiten zijn: 5 soorten oefeningen, nl. multiple choice met één of meer correcte antwoorden, invuloefeningen, matching-oefeningen, transcriptie-oefeningen en inspreekoefeningen; mogelijkheid om theorie uit te leggen waarbij verwezen kan worden naar pagina's elders op internet; uitgebreide registratie van prestaties van studenten, zowel aan docent- als aan studentkant; uitgebreide feedbackmogelijkheden over de hele oefening en per antwoord; Unicode-compatibiliteit: invoer van niet-Westerse schriftsoorten; semi-adaptiviteit: studenten krijgen automatisch meer oefeningen over de onderwerpen die ze nog niet goed beheersen. Meer informatie over Ellips is te vinden in de Ellips Snelwijzer. Voor vragen kunt u terecht bij de Ellips helpdesk of bekijk de lijst van veelgestelde vragen op de website voor studenten.

Interactieve video’s

Met het programma Explain Everything kun je met een tablet of smartphone je beeldscherm opnemen en voorzien van eigen commentaar, afbeeldingen, video’s en teksten invoegen en daaroverheen handmatig aantekeningen maken. Hierdoor lijkt de eindopname op een interactief whiteboard. Met Kaltura is het bovendien mogelijk om het filmpje alleen verder te laten gaan als de vraag juist is beantwoord, handig als luisteroefening of uitlegvideo.

Animaties

Met het programma PowToon kunnen op een makkelijke manier animaties worden gemaakt. Er zijn standaardplaatjes in de PowToon-bibliotheek, maar je kunt ook je eigen afbeeldingen gebruiken. Animaties kunnen studenten helpen de stof beter te begrijpen en makkelijker te onthouden. Ook kun je studenten vragen om een concept uit te leggen met behulp van een animatie.

Neem contact op met ECOLe, voor meer informatie over bovenstaande programma’s en/of toegang tot het account.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie