Universiteit Leiden

nl en

Internationale Credit Mobiliteit

Het Erasmus+programma ‘International Credit Mobility’ biedt de mogelijkheid tot uitwisseling van studenten, promovendi en personeel met universiteiten buiten de Europese Unie door individuele studiebeurzen en reistoelagen.

Het programma

Het ICM-programma gaat over mobiliteit op alle academische niveaus. Het kan daarom voor verschillende doeleinden worden ingezet, al naar gelang het doel van je partnerschap. Het voornaamste doel van het programma is het ontwikkelen van kennis en vaardigheden door wederzijdse samenwerking. Dit programma is bij uitstek geschikt voor het verkennen van mobiele samenwerking met partneruniversiteiten buiten Europa, en voor de uitwisseling van studenten met universiteiten met minder middelen. Het ICM-programma kan ook als middel worden gebruikt om al aanwezige academische banden met partners buiten Europa te versterken. Bij een positief resultaat duurt een project twee studiejaren.

Uitwisseling van studenten

Mobiliteitsactiviteiten van studenten kunnen plaatsvinden op Bachelor-, Master- en PhD-niveau, waarbij de focus zowel op inkomende als uitgaande mobiliteit kan liggen. Wel kunnen er mobiliteitsbeperkingen gelden voor bepaalde regio’s. De mobiliteitsperiode duurt minimaal 3 maanden en maximaal 12 maanden. Studenten ontvangen een vaste reistoelage op basis van de afstand tussen Leiden en de partneruniversiteit en daarnaast een beurs van 800 euro per maand voor inkomende studenten en 650 euro per maand voor uitgaande studenten. 

Uitwisseling van personeel

Personeelsuitwisseling kan worden ingezet voor minimaal 8 uur onderwijs of training per week. De mobiliteitsperiode duurt minimaal 5 dagen en maximaal 2 maanden. Personeelsleden ontvangen een financiële vergoeding van 160 euro per dag en een vaste reistoelage gebaseerd op de afstand tussen Leiden en de partneruniversiteit.

Wie komt in aanmerking?

Personeelsleden die een programma, instituut of faculteit binnen de Universiteit Leiden vertegenwoordigen kunnen een projectvoorstel indienen.

Aanmeldingen worden door de Universiteit Leiden gemaakt bij Nuffic, de Nederlandse organisatie voor Erasmus. Alle projectvoorstellen omtrent mobiliteit worden gecoördineerd en gecombineerd tot één centrale aanmelding. De aanmelding, administratie en rapportage van het ICM-programma vallen onder de bevoegdheid van de afdeling International Relations van de Universiteit Leiden; de projectactiviteiten worden beheerd door de aanvrager van het project.

Interesse?

Aanmelding voor dit programma vindt eenmaal per jaar plaats, begin februari. De precieze deadline wordt jaarlijks bekendgemaakt op de pagina ‘call for proposals’. De uitkomst van de aanmelding wordt in mei gepubliceerd.

Voor ieder focusregio is een vast budget en aantal mobiliteitsactiviteiten beschikbaar. In sommige regio’s kunnen er mobiliteitsbeperkingen gelden voor de samenwerking. Als er meerdere aanmeldingen zijn voor één gebied, kunnen extra criteria in werking treden. Op de pagina ‘Call for Proposals’ zijn de laatste documenten en gegevens te vinden om je voor te bereiden op de aanmelding voor International Credit Mobility.

Wil je een overtuigend projectvoorstel kunnen indienen en daarbij een effectieve samenwerking bevorderen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de subsidieadviseur, en begin in oktober/november met de voorbereiding van het project.

Succesvolle aanmeldingen van de Universiteit Leiden voor een International Credit Mobility Project

Aan de Universiteit Leiden zijn de volgende ICM-mobiliteitsprojecten toegekend:

Projecten 2017-2019

 • Cuba: LUMC met de Universiteit van Havana & Finlay Institute
 • Japan: LUMC met de Universiteit van Nagasaki
 • Libanon: Faculteit der Rechtsgeleerdheid met de Universiteit van de Heilige Geest van Kaslik
 • Marokko: Faculteit der Geesteswetenschappen met École de Gouvernance et d’Economie de Rabat
 • Rusland: Universiteit Leiden (universiteitsbreed) met de Nationale Onderzoeksuniversiteit Hogeschool van Economie
 • Zuid-Afrika: Universiteit Leiden (universiteitsbreed) met de Universiteit van Wes-Kaapland
 • Oekraïne: Leids Instituut voor Chemisch Onderzoek met het Igor Sikorsky Polytechnisch Instituut van Kiev

Projecten 2016-2018

 • Cuba: LUMC met de Universiteit van Havana & Finlay Institute
 • Israël: Universiteit Leiden (universiteitsbreed) met de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem
 • Kazachstan: ICLON met Gumilyov Eurasian National University, de Universiteit van Kazguu, de Innovatieve Universiteit van Eurazië & de West Kazakhstan Marat Ospanov Medische Staatsuniversiteit
 • Oezbekistan: Centraal-Aziatisch Onderzoek met het Tasjkent Staatsinstituut voor Oriëntalistiek

Projecten 2015-2017

 • Cuba: LUMC met de Universiteit van Havana & Finlay Institute
 • Georgië: Geesteswetenschappen met de Staatsuniversiteit van Tbilisi
 • Indonesië: LUMC met Universitas Indonesia
 • Israël: Geesteswetenschappen met de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem
 • Kazachstan: ICLON met Gumilyov Eurasian National University, de Universiteit van Kazguu en de Innovatieve Universiteit van Eurazië
 • Marokko: Faculteit der Geesteswetenschappen met École de Gouvernance et d’Economie de Rabat
 • Oekraïne: Scheikunde met het Polytechnisch Instituut van Kiev
 • Oekraïne: Geesteswetenschappen met de Nationale Universiteit Kiev-Mohyla Academie

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie