Universiteit Leiden

nl en

Visitatie en accreditatie

Om de kwaliteit van het hoger onderwijs te waarborgen, moet een onderwijsinstelling geaccrediteerd worden. Zodat studenten, werkgevers en andere maatschappelijke actoren kunnen vertrouwen op de kwaliteit van het onderwijs. Ook alle opleidingen aan de Universiteit Leiden zijn geaccrediteerd. Onderdeel van de accreditatie is het visitatiebezoek.

Wat is accreditatie?

Accreditatie is een kwaliteitskeurmerk van de overheid. Als een instelling of opleiding is geaccrediteerd, dan wil dat zeggen dat de kwaliteit van het onderwijs door de onafhankelijke Nederlands Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) positief is beoordeeld. Het visitatiebezoek is een belangrijk onderdeel van de accreditatie.

Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)

De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) is een onafhankelijke accreditatieorganisatie die is opgericht door de Nederlandse en Vlaamse overheid. De NVAO geeft een deskundig en objectief oordeel over de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen.

Belang accreditatie

Universiteit Leiden vindt het belangrijk om een periodieke beoordeling te laten uitvoeren. Het onafhankelijke panel toetst in hoeverre de universiteit haar eigen onderwijsvisie realiseert. De universiteit gebruikt de aanbevelingen om de organisatie te blijven verbeteren. Meewerken aan instellingstoets is ook van belang om de opleidingsvisitaties via het beperkte, minder tijdrovende protocol te laten plaatsvinden.

Twee niveaus van accreditatie

Universiteit Leiden wordt op twee niveaus geaccrediteerd:

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie