Universiteit Leiden

nl en

Visitatie en accreditatie

Om de kwaliteit van het hoger onderwijs te bewaken, moet een onderwijsinstelling geaccrediteerd worden. Zo kunnen studenten, werkgevers en maatschappelijke instellingen vertrouwen op de kwaliteit van het onderwijs. Ook alle opleidingen aan de Universiteit Leiden zijn geaccrediteerd.

Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)

De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) is een onafhankelijke accreditatieorganisatie die is opgericht door de Nederlandse en Vlaamse overheid. De NVAO geeft een deskundig en objectief oordeel over de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen.

Wat is accreditatie en visitatie?

Accreditatie is een kwaliteitskeurmerk van de overheid. Als een instelling of opleiding is geaccrediteerd, dan wil dat zeggen dat de kwaliteit van het onderwijs door de onafhankelijke Nederlands Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) positief is beoordeeld. Het visitatiebezoek (bezoek van de NVAO aan de universiteit) is een belangrijk onderdeel van de accreditatie.

Belang accreditatie

Universiteit Leiden vindt het belangrijk om onafhankelijk beoordeeld te worden. Het panel van de NVAO toetst in hoeverre de universiteit haar eigen onderwijsvisie realiseert. De universiteit gebruikt de aanbevelingen om de organisatie te verbeteren.

Doordat de universiteit meewerkt aan de instellingstoets, kunnen de opleidingsvisitaties sneller gedaan worden. De procedure kost de organisatie namelijk minder tijd dan wanneer de instellingstoets niet plaatsvond.

Twee niveaus van accreditatie

Universiteit Leiden wordt op twee niveaus geaccrediteerd:

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.