Universiteit Leiden

nl en

Het vinden van financiering

Hoe vindt u die beurs die u tot succes gaat leiden? De truc is om een financiering te vinden waarbij uw behoeften en de verwachtingen van de financieringsinstelling goed overeenkomen. Daarom heeft u een zoekstrategie nodig.

Een zoekstrategie helpt u te bepalen wat u wilt, uw zoekcriteria vast te stellen, en een zoekopdracht van specifieke fondsen naar algemene fondsen uit te voeren. Nadat u een mogelijk fonds heeft geïdentificeerd kijkt u of u in aanmerking komt en beoordeelt u de match opnieuw. 

Onze financieringskalender

Vertrouw ons als we zeggen dat Google een betere bron is voor financieringsmogelijkheden dan een financieringsdatabase. In sommige gevallen kan een financieringsdatabase echter nuttig zijn.

Onze funding calendar bevat de relevantste onderzoeksbeurzen voor afgestudeerde onderzoekers van de Universiteit Leiden. De kalender kan worden gefilterd op:

 • faculteit: een ruwe indicator voor onderzoeksgebied
 • doelgroep: wie er in aanmerking komt op bases van carrièrefase
 • financieringstype
 • indieningsstatus

We begrijpen echter dat u misschien bezorgd bent dat u die perfecte kans minst. Overweeg daarom de hieronder beschreven zoekstrategie.

Stap 1. Koppel het doel van uw financiering aan een financieringstype

De eerste stap is te bepalen waarvoor u financiering nodig heeft en dit te koppelen aan een financieringstype. Moet u uw eigen salaris financieren? Gaat u naar het buitenland? Of een samenwerking opzetten? Materieel kopen of veldwerk doen? Bij de grote financiers als NWO en Horizon 2020 zijn de verschillende programma's en instrumenten ontworpen voor een specifiek doel. Het is van cruciaal belang dat u een match vindt tussen uw doel en het doel van het instrument. U kunt financieringstypes gebruiken als een snelle manier om een groep beurzen te identificeren die bij uw doel passen en dit als een filter gebruiken bij het doorzoeken van onze funding calendar.

Stap 2. Het vaststellen van uw zoekcriteria

Als u eenmaal uw doel heeft vastgesteld, moet u andere factoren in beschouwing gaan nemen: hoeveel geld heeft u nodig? Wanner heeft u dit geld nodig? Waar wilt u uw onderzoek uitvoeren? Neem in beschouwing waarvoor u in aanmerking komt en definieer uw volgende carrièrefase. Neem uw onderzoeksgebied als een verdere begrenzing. Als u online zoekt kunnen de onderstaande zoekcriteria nuttig zijn:

 • termen voor onderzoekstype: research grant, funding opportunity, research funding, call for proposals, award, subsidy, fellowship, scholarship, stipend, travel grant, travel bursary, visiting researcher, visiting fellowship, sabbatical, international (scholarly) exchange
 • onderzoeksgebied: probeer zowel algemene als specifieke termen, wees hier creatief
 • doelgroepsindicatoren: bijv. postdoc, gevestigde onderzoeker
 • overige voorwaarden: zoals land en doel (materieel)

Stap 3. Voer een zoekopdracht uit

Begin uw zoekopdracht dichtbij huis en breid vanuit daar verder uit. Hoe specifieker de financiering, hoe groter de potentiele match is en hoe minder competitie u hoeft te verwachten:

 • Vraag uw (toekomstige) begeleider, wetenschappelijk directeur en afdelingsmanagement welke financieringen zij kennen. Kijk op Academia naar cv's van collega's om te zien welke financieringen zij hebben gekregen.
 • Bestudeer de websites van wetenschappelijke genootschappen, de universiteiten waar u wilt werken en die van nationale financiers in de landen waarin u wilt werken. Het kan ook zinnig zijn te kijken op de websites van ambassades en websites van specifieke landen die zich richten op het helpen van studenten en academici bij het vinden van financiering (zie voor Nederland hulp voor toekomstige Leidse academici). De meest toepasselijke financieringsmogelijkheden bij de Universiteit Leiden staan in de funding calendar.
 • Om toegang te krijgen tot private financieringen en crowdfunding kunt u contact opnemen met de afdeling Alumnirelaties en fondsenwerving.
 • Doorzoek de andere gratis financieringsdatabases:
  • [Geesteswetenschappen en sociale wetenschappen]
  • [Natuurwetenschap]
 • Voer een Googlezoekopdracht uit met termen die voldoen aan de bovenstaande criteria. Wees flexibel en streng en richt u met name op het vinden van overzichtspagina's. Controleer nauwkeurig de geldigheid van de data bij de oorspronkelijke bron; overzichten neigen snel gedateerd te raken.

Stap 4. Beoordeel de match

Gebruik onze beslistool (alleen beschikbaar in het Engels) om goed geïnformeerd te besluiten of de geselecteerde beurs en uw project voldoende bij elkaar passen om succesvol te zijn. Het helpt om eerst een voorstel van één kantje (alleen beschikbaar in het Engels) te schrijven. Dit helpt u vast te stellen wat u wilt bereiken. U kunt dit gebruiken om kritische feedback van collega's op uw ideeën te krijgen en u kunt hiermee de match tussen het project en de doelen van de financieringsinstelling behandelen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.