Universiteit Leiden

nl en

Stappenplan

De vraag naar het effect van ons onderzoek en onderwijs is een belangrijke, zowel in de wetenschap als in de maatschappij. Wie hierop een gefundeerd antwoord heeft, creëert niet alleen een sterke positie voor het onderzoek, maar vergroot ook de kansen bij het aanvragen van onderzoeksubsidies en het behouden van bestaande financiering. De universiteit biedt verschillende vormen van ondersteuning om u te helpen met het bereiken van impact. U vindt hier een stappenplan dat u helpt bij het in kaart brengen van uw impact.

Stap 1: Wat is uw visie?

Het bereiken van impact begint met een visie. Hoe gaat u zorgen dat uw kennis wordt overgedragen naar de samenleving? En dat uw onderzoek aansluit op behoeften uit de samenleving? Probeer in het formuleren van uw visie de volgende vragen te beantwoorden: waartoe, wat, waaraan, voor wie, met wie en hoe? Meer weten? Het Rathenau Instituut publiceert over de maatschappelijke effecten van nieuwe technologieën en schreef een goed artikel over het ontwikkelen van een impactstrategie.

Stap 2: Welke vorm van impact past bij u en uw visie?

U kunt impact hebben op uiteenlopende manieren. Voor elke wetenschapper is dat anders. Om te ontdekken welke vorm van impact het beste bij uw onderzoek past, helpt de Leidse Impact Matrix u op weg. U kunt ook een van de trainingen van Luris volgen of van gedachten wisselen met verschillende experts binnen en buiten de universiteit:

  • Het universitaire Knowledge Exchange Office Luris kan op individueel, instituuts- en faculteitsniveau helpen bij het opstellen of verbeteren van de impactstrategie voor onderzoek. Neem contact op met het Knowledge Partnering team of het Grant Development team.
  • Voor impact op niveau van instituut en faculteit kunt u ook om hulp of advies vragen bij Academische Zaken.
  • Zoekt u binnen de universiteit een ervaren collega-onderzoeker of docent om mee van gedachten te wisselen over de impact van uw onderzoek? Luris kan u helpen juiste persoon te vinden. 
  • Het Leidse Centre for Science and Technology Studies heeft een eigen onderzoeksprogramma: ‘societal impact of research group’
  • Leiden heeft daarnaast een leerstoel wetenschapscommunicatie en de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen doet onderzoek naar Science, Communication and Society’.
  • Kijk naar de zelfevaluaties die worden gemaakt naar aanleiding van de onderzoeksvisitaties. Ook hierin wordt aandacht besteed aan impact.

Stap 3: Leer van goede voorbeelden

Impact bestaat al in vele verschijningsvormen. Onderstaande voorbeelden kunnen u helpen bij het vormgeven van uw eigen impact:

Stap 4: Benut het universitaire netwerk

Er zijn veel initiatieven die helpen om de Leidse impact vergroten. Lees meer over het vergroten van wetenschappelijke impact en maatschappelijke impact. Wij horen het graag als u zelf stappen zet op dit gebied, zodat wij uw kennis weer met andere onderzoekers kunnen delen.

Meer informatie

Heeft u vragen? Bij Academische Zaken helpen wij u graag verder.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie