Universiteit Leiden

nl en

Oriëntatie op de arbeidsmarkt

Het grootste deel van de gepromoveerden vindt na hun promotie een nieuwe functie buiten de universiteit, bijvoorbeeld in het bedrijfsleven of bij een maatschappelijke organisatie. Een wetenschappelijke carrière is dus niet vanzelfsprekend. Het is daarom belangrijk om op tijd na te denken over vervolgstappen na afronding van je promotie.

Loopbaanbegeleiding tijdens het promoveren

De universiteit raadt aan om al in het derde jaar van het promotietraject te gaan nadenken over je verdere loopbaan. Daarvoor kunt je gebruik maken van het Career Platform en de individuele adviezen van een loopbaancoach:

  1. Bezoek het Career Platform voor zelfreflectie- en persoonlijkheidstests, online cursussen, tips en ervaringen van alumni. 
  2. Bezoek vervolgens een loopbaancoach. Samen werkt je aan de uitkomsten van de oefeningen en testen. In één tot drie individuele sessies helpt de coach je de verworven inzichten om te zetten in een concreet actieplan.

Postdoc

Voor wie na het afronden van het proefschrift in de wetenschap actief wil blijven, is een postdoc-functie een logische vervolgstap. Een wetenschappelijke carrière is overigens niet voor iedereen vanzelfsprekend. is daarom belangrijk om op tijd na te denken over je vervolgstap na afronding van je promotie. De loopbaanadviseurs en het Career Platform kunnen daarbij helpen.

Wie solliciteert op een postdocpositie, krijgt een tijdelijk contract, vaak in het kader van een concreet project. Jaarlijks kiezen honderden onderzoekers voor zo’n postdocpositie aan de Universiteit Leiden.

Fellowship

Sommige faculteiten bieden gepromoveerde, getalenteerde onderzoekers, die zich graag verder willen specialiseren, de mogelijkheid van een research fellowship. Dit stelt je in staat om op hoog niveau wetenschappelijk onderzoek binnen een onderzoeksprogramma te verrichten.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.