Universiteit Leiden

nl en

Auteursrecht

Bij het schrijven van een proefschrift dient u rekening te houden met het auteursrecht. Het auteursrecht is bedoeld om u als auteur te beschermen. Soms vragen uitgevers aan u om het auteursrecht aan hen over te dragen. U bent daartoe niet verplicht.

De universiteit heeft het recht om uw proefschrift te bewaren in de Universiteitsbibliotheek en te gebruiken voor wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Als promovendus heeft u echter zelf het auteursrecht op uw werk, tenzij u dit expliciet overdraagt. Wordt u proefschrift uitgegeven door een uitgever? Let dan goed op wat er staat over een eventuele overdracht van het auteursrecht in de overeenkomst die u met de uitgever sluit. Dat geldt ook als u artikelen of hoofdstukken van uw proefschrift wilt publiceren in andere media.

Auteursrecht niet (volledig) overdragen

U bent niet verplicht het auteursrecht (volledig) over te dragen aan een uitgever. Stichting SURF heeft een filmpje gemaakt dat uitlegt waarom en hoe u uw auteursrecht kunt behouden.

Eerder gepubliceerde artikelen

Als u in uw proefschrift artikelen opneemt die u eerder heeft gepubliceerd, bijvoorbeeld in een wetenschappelijk tijdschrift, controleer dan altijd of het auteursrecht wel of niet bij de uitgever ligt. Mogelijk heeft u voor publicatie in uw proefschrift officieel toestemming nodig van de uitgever. U bent hiervoor zelf verantwoordelijk. Om u op weg te helpen, hebben we een standaardbrief voor uitgevers opgesteld.

Meer informatie

U kunt terecht bij het Auteursrechten Informatiepunt van de Universiteitsbibliotheek voor meer informatie en ondersteuning. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie