Universiteit Leiden

nl en

Leids Repositorium en LUCRIS Publication Management

Het Leids Repositorium is een database van publicaties van Leidse wetenschappers en van aan de Universiteit Leiden gelieerde instellingen. Via LUCRIS Publication Management (PM) voegen onderzoekers en promovendi publicaties toe. De publicaties zijn zoveel mogelijk digitaal vrij toegankelijk (Open Access).

Het Leids Repositorium bestaat uit een deel met publicaties van wetenschappers en een deel met scripties van studenten. Publicaties zijn niet alleen via het Repositorium makkelijk online te vinden, maar ook door zoekmachines als Google, Google Scholar en Open Access OAIster.

Door Open Access te publiceren:

 • vergroot je de toegankelijkheid en zichtbaarheid van je publicaties, 
 • vergroot je je citaties,
 • voldoe je aan het Open Access-beleid van de universiteit en externe financiers (zoals NWO en ERC).

Lees meer over het Open Acces-beleid Universiteit Leiden op de website van de universiteitsbibliotheek.

Als Leidse onderzoeker kun je via LUCRIS PM je publicaties toevoegen aan het Leids Repositorium en aan je persoonlijke profielpagina op de website. Je hebt toegang tot LUCRIS PM met je ULCN-account. De universiteitsbibliotheek beheert het systeem.

Voor het aanleveren van een proefschrift neem je andere stappen. Meer informatie en de naam van je contactpersoon voor LUCRIS PM en het Leids Repositorium vind je op de website van de universiteitsbibliotheek.

Op je persoonlijke profielpagina op de website kun je een tab Publicaties toevoegen. Dit gaat automatisch als je je publicaties registreert via LUCRIS PM. Houd er rekening mee dat het even kan duren voordat de tab Publicaties verschijnt.

Soms staat een uitgever een publicatie in het Leids Repositorium niet toe. Meestal kan wel een auteursversie (zonder opmaak van de uitgever) worden opgenomen.

Daarnaast biedt artikel 25fa van de auteurswet (‘amendement Taverne’) onderzoekers met een arbeidsovereenkomst de mogelijkheid om korte wetenschappelijke en professionele werken te delen, ongeacht eventuele beperkende richtlijnen van uitgevers. Lees meer over deze bepaling op de website van de universiteitsbibliotheek: Open Access publiceren

Wil je weten hoe je je rechten goed kunt regelen? Daarvoor kun je terecht bij het Auteursrechten Informatiepunt van de universiteitsbibliotheek.

Leiden Law Blog in LUCRIS

Een artikel van het Leiden Law blog kan in LUCRIS worden ingevoerd.

SSRN: ‘Tomorrow’s research today’

Binnen het Social Science Research Network bouwen onderzoekers aan een online bibliotheek, waar zij hun onderzoeksresultaten delen, inzage geven in werk dat nog niet is gepubliceerd en bekendheid geven aan publicaties die niet goed verkrijgbaar zijn. 

De SSRN collectie bevat: 

 • Engelstalige artikelen, hoofdstukken, papers, e.d. 
 • die ófwel reeds ergens zijn geaccepteerd/gepubliceerd; 
 • ófwel ergens zijn ingediend, maar nog niet geaccepteerd/gepubliceerd; 
 • ófwel behoren tot de categorie ‘work in progress’, maar wel voldoende zijn uitgewerkt om te verspreiden/bediscussiëren.

Individuen kunnen hun werk gratis in SSRN plaatsen. Instellingen kunnen een ‘series’ openen en daarin werk van hun medewerkers plaatsen (zie het overzicht van juridische series op SSRN). De faculteit juicht het gebruik van SSRN toe en is dan ook gestart met een eigen serie op SSRN: Leiden Law School Legal Studies Research Paper Series. Medewerkers worden van harte uitgenodigd hieraan bij te dragen cq. hiervan te profiteren.

Wim Voermans zal, als ‘editor in chief', het algemene, inhoudelijke, toezicht op deze Series houden. ‘Redactiesecretaris’.

Publiceren op SSRN heeft enkele belangrijke voordelen: 

 • Exposure’ in de Angelsaksisch sprekende gemeenschap van onderzoekers.
 • Papers bereiken een groot publiek—ook wanneer deze nog niet zijn gepubliceerd (feedback genereren) of wanneer deze zijn verschenen in een onbekend tijdschrift (onderzoek verkopen). 
 • Veel onderzoekers gebruiken SSRN bij hun literatuuronderzoek. 
 • SSRN biedt allerlei ‘alert service’ faciliteiten, waardoor publicaties extra onder de aandacht worden gebracht.

Na(ast) DSpace zet de faculteit met SSRN wederom een stap in de richting van de internationalisering van ons onderzoek en de verspreiding ervan op het internet. Wellicht gaat SSRN ook een rol spelen bij het aanknopen van nieuwe samenwerkingsverbanden. 

Voor een SSRN-publicatie zijn nodig:

 • Abstract/samenvatting.
 • Namen, contact- en ‘institutionele’ informatie voor auteurs die nog niet in de SSRN database 
  zijn opgenomen. 
 • Citation/verwijsinformatie (voor gepubliceerde/geaccepteerde/’forthcoming’ papers). 
 • Het copyright voor het abstract en de paper (zie auteursrecht). 
 • De electronische versie van de paper in PDF-formaat.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.