Universiteit Leiden

nl en

Leiden Healthy University

'Een Healthy University streeft naar een leeromgeving en organisatiecultuur die de gezondheid en het welzijn van studenten en medewerkers stimuleert en duurzaamheid bevordert.’ Dat is de missie van het internationale netwerk Healthy Universities, waar de Universiteit Leiden sinds 2018 bij aangesloten is.

We zitten massaal thuis in de strijd tegen het coronavirus. Healthy University Leiden probeert de studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden op Healthy University @Home handvatten aan te reiken om in deze crisistijd op een gezonde en verantwoorde manier thuis te studeren en werken. 

De Universiteit Leiden spant zich in om u veilig, gezond en prettig te laten werken: we zorgen voor goede arbeidsomstandigheden, een positief werkklimaat, we beperken gezondheidsrisico’s en bevorderen een positieve werksfeer. De Healthy Universities Taskforce, bestaande uit hoogleraren en HR medewerkers van Universiteit Leiden en LUMC, richt zich op deze taak. Zo organiseert ze niet alleen de jaarlijkse Healthy University Week, maar steunt ook initiatieven op het gebied van gezondheid, welzijn en vitaliteit, bijvoorbeeld de Leiden Science Run en de Taskforce Studentenwelzijn.

Gezondheids- en welzijnstoolbox

Wat kunt u zelf nog doen voor een gezondere leef- en werkomgeving? Tips en initiatieven vindt u in de gezondheids- en welzijnstoolbox:

 • Gebruik het Keuzemodel Arbeidsvoorwaarden
  Fietst u naar uw werk of wilt u gaan sporten bij Fit for Free of het Universitair sportcentrum? Via het Keuzemodel Arbeidsvoorwaarden kunt u de aanschafkosten verrekenen met uw bruto salaris, eindejaarsuitkering of vakantiegeld.
 • Volg een cursus via Learning & Development
  Bijvoorbeeld een cursus Time management of Plan uw PhD. Of maak een afspraak met de loopbaancoaches als u vragen heeft over uw loopbaan of ontwikkeling.
 • Krijg korting via  Zorg & Zekerheid
  De collectieve zorgverzekering Zorg en Zekerheid van de Universiteit Leiden biedt een aantrekkelijke korting op uw basisverzekering en aanvullende verzekering. Kies uit het aanbod van preventieve cursussen, behandelingen en kortingen op gebied van vitaliteit, welzijn en uw werkplek. Sommige diensten zijn gratis of worden vergoed uit de aanvullende verzekering.
 • Ga sporten bij het USC
  U krijgt korting op uw abonnement bij het Universitair Sportcentrum. Het USC biedt op aanvraag ook speciale vitaliteitsprogramma’s aan voor faculteiten en eenheden of afdelingen. Zo kunt u kennismaken met het gevarieerde sport- en welzijnsaanbod.

Zijn er nog andere initiatieven binnen de universiteit die hier op de website zouden moeten staan? Of heeft u behoefte aan een tool die hier nog ontbreekt? Neem dan contact op met Healthy University Coördinator Mieke Cabout.

Plan van Aanpak Werkdruk

Uit de Personeelsmonitor van afgelopen jaren kwam naar voren dat medewerkers de werkdruk als hoog ervaren. Met het plan van aanpak Werkdruk wil de universiteit dit probleem van binnenuit verminderen. Aansluiten bij Healthy Universities is slechts een klein onderdeel van dit plan.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.