Universiteit Leiden

nl en

Mentale fitheid

Een goede conditie gaat verder dan alleen fysieke gezondheid. Ook mentale fitheid is belangrijk. Deze mentale fitheid is de fitheid van de geest. Toch kunnen er op je werk situaties ontstaan, waardoor je minder sterk in je schoenen staat. Lees waar je mee te maken kunt krijgen en wat je hiertegen kunt doen.

We zitten massaal thuis in de strijd tegen het coronavirus. Hoe kunnen we in deze crisistijd op een gezonde en verantwoorde manier thuis studeren en werken? Healthy University @Home heeft een aantal tips over gezond werken.

Heb je te maken met pesten op het werk?

Mobbing, oftewel pesten, komt in veel organisaties voor. Mobbing betekent dat iemand wordt vernederd, geïntimideerd of vijandig wordt behandeld. Dit heeft grote gevolgen voor de gezondheid van de gepeste werknemer, en zelfs voor de collega’s die het voor hun ogen zien gebeuren. Wat je ertegen kunt doen, lees je in de brochure over pesten op het werk. Of neem contact op met de bedrijfsarts.

Heb je last van werkstress of dreigt een burn-out?

Wanneer werknemers langdurig gebukt gaan onder stressvolle situaties, neemt de kans op een burn-out toe. Dat betekent dat iemand voor langere tijd niet meer goed kan functioneren –op het werk en vaak ook thuis. Stress kan ontstaan door te hoge taakeisen, weinig autonomie op het werk, pestgedrag door collega’s of leidinggevenden, of door ongewenst gedrag binnen en ook buiten de organisatie. Om je te helpen burn-outverschijnselen te herkennen en voorkomen is een folder gemaakt: Burn-outverschijnselen herkennen en voorkomen.

Ervaar je veel stressvolle situaties op je werk? Ben je bang voor een burn-out? Trek aan de bel. Neem bijvoorbeeld contact op met de bedrijfsarts. De gesprekken tussen jou en de bedrijfsarts zijn vertrouwelijk. De bedrijfsarts kan samen met jou werken aan een oplossing die past bij jouw situatie.
 

Contact opnemen met de bedrijfsarts

De bedrijfsarts geeft géén informatie door zonder jouw nadrukkelijke toestemming. De bedrijfsartsen van de afdeling Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) zijn te bereiken op telefoonnummer 071 527 8015. 

Zelf aan de slag tegen werkstress

Wil je beter omgaan met problemen en tegen een stootje kunnen? Je mentale fitheid trainen is dan een oplossing. Er zijn diverse online cursussen die je op elk moment van de dag kunt volgen. Je kunt je mentale fitheid zelf trainen of kijken hoe weerbaar je bent.

Ook zijn er cursussen met groepsbijeenkomsten. Veel van deze cursussen worden (gedeeltelijk) vergoed vanuit aanvullende verzekeringen van Zorg en Zekerheid. Op de website van Zorg en Zekerheid vind je meer informatie over mentale fitheid, tests, cursussen en vergoedingen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.