Universiteit Leiden

nl en

Mentale fitheid

Een goede conditie gaat verder dan alleen fysieke gezondheid. Ook mentale fitheid is belangrijk. Deze mentale fitheid is de fitheid van de geest. Toch kunnen er op uw werk situaties ontstaan, waardoor u minder sterk in uw schoenen staat. Waar u mee te maken kunt krijgen en wat hiertegen kunt doen, leest u hier.

Heeft u te maken met pesten op het werk?

Mobbing, oftewel pesten, komt in veel organisaties voor. Mobbing betekent dat iemand vernederd, geïntimideerd of vijandig wordt behandeld. Dit heeft grote gevolgen voor de gezondheid van de gepeste werknemer, en zelfs voor de collega’s die het voor hun ogen zien gebeuren. Wat u ertegen kunt doen, leest u in de brochure over pesten op het werk. Of neem contact op met uw bedrijfsarts.

Heeft u last van werkstress of dreigt een burn-out?

Wanneer werknemers langdurig gebukt gaan onder stressvolle situaties, neemt de kans op een burn-out toe. Dat betekent dat iemand voor langere tijd niet meer goed kan functioneren –op het werk en vaak ook thuis. Stress kan ontstaan door te hoge taakeisen, weinig autonomie op het werk, pestgedrag door collega’s of leidinggevenden, of door ongewenst gedrag binnen en ook buiten de organisatie. Ervaart u veel stressvolle situaties op uw werk? Bent u bang voor een burn-out? Trek aan de bel. Neem bijvoorbeeld contact op met de bedrijfsarts. De gesprekken tussen u en de bedrijfsarts zijn vertrouwelijk. Uw bedrijfsarts kan samen met u werken aan een oplossing die past bij uw situatie.

Contact opnemen met de bedrijfsarts

De bedrijfsarts geeft géén informatie door zonder uw nadrukkelijke toestemming. De bedrijfsartsen van de afdeling Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) zijn te bereiken op telefoonnummer 071 527 8015. Of maak gebruik van het online formulier.

Zelf aan de slag tegen werkstress

Wilt u beter omgaan met problemen en tegen een stootje kunnen? Uw mentale fitheid trainen is dan een oplossing. Er zijn diverse online cursussen die u op elk moment van de dag kunt volgen. U kunt uw mentale fitheid zelf trainen of kijken hoe weerbaar u bent. Ook zijn er cursussen met groepsbijeenkomsten. Veel van deze cursussen worden (gedeeltelijk) vergoed vanuit aanvullende verzekeringen van Zorg en Zekerheid. Op de website van Zorg en Zekerheid vindt u meer informatie over mentale fitheid, tests, cursussen en vergoedingen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.