Universiteit Leiden

nl en

Zwanger aan het werk

Zwanger? Als werkgever doen wij er alles aan om uw gezondheid en die van uw kindje zo goed mogelijk te beschermen. Zowel tijdens de zwangerschap als de periode van borstvoeding.

Zwangerschap melden

U bepaalt zelf wanneer u aan uw leidinggevende vertelt dat u zwanger bent. Wettelijk gezien bent u verplicht om dit uiterlijk drie weken voor u met zwangerschapsverlof wilt gaan te melden. Bekijk hoe u meldt dat u zwanger bent >>

Werken tijdens uw zwangerschap

Als u zwanger aan het werk bent, mag u extra pauzes nemen. Deze pauzes mogen bij elkaar opgeteld niet langer duren dan 1/8 deel van uw werktijd. Wij hopen natuurlijk dat uw zwangerschap voorspoedig verloopt. Mocht dit echter niet zo zijn, neem dan contact op met uw leidinggevende en eventueel de bedrijfsarts. We kunnen dan kijken hoe we uw werkzaamheden kunnen aanpassen, zodat u veilig en gezond kan blijven werken zonder negatieve impact op uw zwangerschap.

Voor het bezoek aan een verloskundige of arts vanwege uw zwangerschap hoeft u geen verlof op te nemen. Meld uw afwezigheid wel even aan uw leidinggevende.

Zwanger en werken met gevaarlijke stoffen

Bent u zwanger en heeft u in uw dagelijkse werkzaamheden te maken met gevaarlijke stoffen of materialen zoals chemicaliën, straling of gevaarlijke agentia? Dan gelden er mogelijk aanvullende regels waar u zich aan moet houden om uw ongeboren kind te beschermen.

Ziekte tijdens zwangerschap

Als u ziek wordt door klachten gerelateerd aan uw zwangerschap of bevalling, meldt u dit dan uiterlijk binnen drie werkdagen aan uw afdeling P&O. Wanneer wij uw zwangerschapsgerelateerde ziekmelding te laat aan het UWV doorgeven, legt het UWV een boete op. 

Zwangerschapsverlof

Als werknemer van de Universiteit Leiden heeft u recht op zwangerschapsverlof. U mag uw verlof vier tot zes weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum laten ingaan. Bent u zwanger van een meerling? Dan mag u het verlof acht tot tien weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum in laten gaan. Lees meer over zwangerschapsverlof >>

Uw partner is zwanger

Is uw partner zwanger? Dan heeft u recht op verschillende vormen van verlof rond de geboorte van uw kind. Lees welk verlof u op kunt nemen >>

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.