Universiteit Leiden

nl en

Coaching en intervisie

De Faculteit biedt individuele begeleiding en intervisie aan docenten aan.

Onderwijscoaches en intervisie

De twee onderwijscoaches zijn Olga van Marion en Astrid van Weyenberg. Zij helpen beginnende docenten die hun Basis Kwalificatie Onderwijs (BKO) moeten halen met één op één gesprekken. Daarnaast zijn ze sparring partner voor meer ervaren docenten die hun vaardigheden willen verbeteren. Ook bieden ze intervisie in referentiegroepen aan.

Ondersteuning BKO

Wat wij voor jou kunnen betekenen:

  1. BKO portfolio voorbereidingen

Je kunt onze advies momenten bijwonen, waarbij tips en tricks worden gedeeld over hou je jouw BKO portfolio kan voorbereiden. Wij houden deze momenten online in de avond, waardoor ze niet overlappen met jouw onderwijs. Het eerste advies moment vind plaats op maandag 7 November van 20.00 tot 21.00. We sturen een uitnodiging dichter bij de datum.

  1. Observatie van colleges

Je kunt ons vragen om een college te observeren en te evalueren (een vereiste van het BKO portfolio). Dien je verzoek minimaal 3 weken van tevoren in en zorg ervoor dat je dit verzoek voor observatie ruim voor de deadline van je BKO portfolio indient. Als er veel verzoeken voor observatie op hetzelfde moment worden ingediend, dan kan het voorkomen dat wij een alternatieve datum verzoeken. Graag beide onderwijscoaches toevoegen aan je email.

Groepsintervisie

Bij intervisie wordt gewerkt met pedagogische vraagstukken die deelnemers zelf inbrengen vanuit hun eigen onderwijs. Samen worden meerdere oplossingen verkend rond thema's als: ‘hoe kan ik al mijn studenten in de klas actief laten meedoen’ of ‘hoe ga ik om met studenten  die zich niet voorbereiden op college?’.

Reactie van een deelnemer

'Het leuke is iedereen met elkaar meedenkt in de intervisiegroep, wat vaak tot verrassende nieuwe inzichten en concrete tips leidt. Omdat de intervisiegroepen uit docenten met verschillende achtergronden bestaan, die bij verschillende opleidingen onderwijs verzorgen, is er ook veel variatie in de thema’s die worden besproken.'

Lees ook het interview met de coaches: Bellen met de onderwijscoaches: ‘Docenten kunnen zoveel van elkaar leren’. 

Meedoen?

Je kunt je opgeven voor een van onze intervisie groepen. Er zijn vier sessies per semester op de campus, op maandag en donderdag van 15.15 tot 17.15. Tijdens deze sessies kun je je eigen onderwerpen en ervaringen aandragen. De helft van de sessies gaan over onderwerpen die van tevoren vastgesteld zijn (zie programma). Het succes van de sessies hangt af van de groepsdynamiek en aanwezigheid. Door je aan te melden voor een van de groepen, geef je je op voor alle sessies van de groep. Daarom raden wij je aan om tijd voor alle sessies voor het gehele academische jaar te reserveren in je agenda. De gesprekken zullen in het Engels gevoerd worden, tenzij alle participanten Nederlands spreken. Je kunt je online aanmelden (NB: we proberen groepen te maken die ongeveer even groot zijn).

Geïnteresseerde docenten kunnen ook contact opnemen met Olga van Marion of Astrid van Weyenberg, beide werken als docent en onderwijscoach aan de Faculteit Geesteswetenschappen.

Semester 1 

Session 1)  
Group A (Astrid): Monday 26 September, 15.15-17.15 (followed by drinks!) 
Group B: (Olga): Thursday 29 September, 15.15-17.15 (followed by drinks!) 

Session 2) (theme: time-planning & organization) 
Group A (Astrid): Monday 17 October, 15.15-17.15  
Group B (Olga): Thursday 20 October, 15.15-17.15 

Session 3)  
Group A (Astrid): Monday 7 November, 15.15-17.15  
Group B (Olga): Thursday 10 November, 15.15-17.15 

Session 4) (theme: activating & motivating) 
Group A (Astrid): Monday 28 November, 15.15-17.15  
Group B (Olga): Thursday 1 December, 15.15-17.15 

Semester 2 

Session 5) 
Group A (Astrid): Monday 20 February, 15.15-17.15  
Group B (Olga): Thursday 23 February, 15.15-17.15 

Session 6) (theme: diversity & inclusivity) 
Group A (Astrid): Monday 13 March, 15.15-17.15  
Group B (Olga): Thursday 16 Mach, 15.15-17.15 

Session 7)  
Group A (Astrid): Monday 3 April, 15.15-17.15  
Group B (Olga): Thursday 6 April, 15.15-17.15 

Session 8 (theme: reflecting & evaluating) 
Group A (Astrid): Monday 1 May, 15.15-17.15  
Group B (Olga): Thursday 4 May, 15.15-17.15 

End-of-the-year-drinks!  
Thursday 25 May 17.00-19.00 

Ben je op zoek naar algemene didactische tips of wil je je repertoire aan didactische vaardigheden uitbreiden? Neem dan contact op met onderwijskundig adviseur Annebeth Simonsz van O&K: oenk@hum.leidenuniv.nl. 

Intervisiegroep over diversiteit voor mid-career docenten

Deze intervisiegroep is bedoeld om mid-career docenten de tools te geven om met didactische uitdagingen gerelateerd aan diversiteit en inclusie om te gaan. Interesse? Klik hieronder voor meer informatie en om je aan te melden.

Meer informatie over deze intervisiegroep
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.