Universiteit Leiden

nl en

Onderwijstools

Onderstaande tools zijn bij onze faculteit beschikbaar voor gebruik in het onderwijs. Een aantal zal je inmiddels bekend voorkomen.

Tools voor online colleges

Bekijk het overzicht van tools voor het geven van je online lessen. 

Geschikt om online les te geven aan zowel kleine als grote groepen studenten (max. 350). Voor groepen tussen de 200-350 studenten kun je een Large Live Room aanvragen bij ecole@hum.leidenuniv.nl.

Handige links 

MS Teams is een veelzijdig programma. Via Teams kun je online vergaderen met collega's en je kunt het gebruiken voor wekelijkse colleges met je studenten. Teams is met name handig voor bijeenkomsten met kleinere groepen of individuele studenten. Op iets informelere wijze kun je zo makkelijk contact houden met je studenten. Daarnaast kunnen studenten makkelijk samen aan opdrachten werken binnen, bijvoorbeeld, sub-channels in je team.

Handige links 

Wil je een online event organiseren met veel deelnemers? Maak dan gebruik van Live Events. Dit zijn webinars voor maximaal 10.000 personen. Jij houdt hier je presentatie terwijl deelnemers via een chat vragen kunnen stellen. Voor een Live Event heb je altijd een moderator nodig. Die bepaalt wat op welk moment in beeld is.

Handige links

Zoom kan ook gebruikt worden voor online onderwijs. Let op: Voor zaken anders dan onderwijs mag Zoom niet gebruikt worden. Gebruik Zoom ook niet als er gevoelige informatie wordt besproken in je college. Zoom kan worden opgeschaald tot max. 1000 deelnemers.

Handige links

Video & Audio tools

Met onderstaande programma's zorg je ervoor dat je studenten buiten de colleges om met het lesmateriaal aan de slag gaan. Tips voor het maken van je eigen video’s vind je in de video toolkit. Tips voor het maken van podcasts vind je hier.

Met Kaltura Capture kun je (korte) weblectures opnemen. Dit kan ter vervanging van een college, maar ook als aanvulling op je colleges. Neem bijvoorbeeld korte clips op die studenten moeten kijken om zich voor te bereiden op een college. Zie ook Weblectures en kennisclips. Met Kaltura Capture kun je zowel je scherm als je webcam beeld als audio tegelijk opnemen. De edit-mogelijkheden limiteren zich tot simpel knippen van de video-opname.

Handige links

Video's die je maakt of uploadt in het Kaltura Video Portal kun je omzetten naar interactive video quizzes. Bepaal zelf op welk punt in een video je het beeld stopzet om een vraag over de besproken stof te stellen.

Handige links

Audacity is een gratis audio editing software om podcasts op te nemen. Met podcasts kun je op een laagdrempelige manier kennis overbrengen. Audacity biedt meer mogelijkheden dan Kaltura Capture om je podcast te editten en eventueel achtergrondgeluid te verwijderen. 

Handige links

Met SonoBus kan je online een audiomeeting organiseren en deze met hoge kwaliteit opnemen. Dit is ideaal voor synchrone podcasts met meerdere sprekers zonder dat deze in dezelfde ruimte hoeven te zijn. Ook is het mogelijk om de applicatie tegelijkertijd met Teams of Zoom te gebruiken zodat je elkaar kan zien. De applicatie is gratis, maar de verbinding tussen deelnemers is niet versleuteld. Zorg er dus wel voor dat je een wachtwoord zet op de audiomeeting en deel geen gevoelige gegevens tijdens de sessie of in de chat van Sonobus. Ook is het belangrijk dat sprekers een hoofdtelefoon gebruiken om echo's te voorkomen. 

Interactief onderwijs

Bekijk de verzameling activerende werkvormen die je in je college kunt inzetten om studenten te betrekken bij je onderwijs.  

Verhoog de interactie in je college met de online stem tool PresentersWall. Hiermee kun je interactieve presentaties geven waarbij studenten actief over de lesstof nadenken door middel van polls of vragen die ze ter plekke met hun telefoon beantwoorden. 

Handige links

Met FeedbackFruits kun je studenten online laten discussiëren over een tekst. Ook kun je zelf vragen toevoegen aan een tekst die studenten moeten beantwoorden voordat ze verder kunnen lezen. Dit kan handig zijn ter voorbereiding op college. FeedbackFruits is beschikbaar via Brightspace. 

Handige links

Zelfstudie

Hoe zet je studenten aan tot zelfstudie, zodat ze ook buiten de contactmomenten actief met de lesstof bezig zijn? Er zijn verschillende online tools beschikbaar om zelfstudie te stimuleren. 

Ellips is ontwikkeld voor spreek-, luister- en schrijfvaardigheidsonderwijs. Met Ellips kun je semi-adaptieve modules ontwikkelen om studenten interactief stof te laten oefenen. Leg theorie uit en volg dit op met oefeningen: multiple choice (waarbij één of meerdere antwoorden goed zijn), invuloefeningen, transcriptie-oefeningen en inspreekoefeningen. Studenten krijgen automatisch meer oefeningen over de onderwerpen die ze nog niet goed beheersen. 

Handige links

Met Rise kun je een e-learningmodule opstellen. Het programma biedt vele mogelijkheden om je cursusmateriaal overzichtelijk en mooi vormgegeven te plaatsen. Daarnaast kun je ook interacties toevoegen zoals: quizzes, flashcards, infographics en meer. 

Voorbeeld: Deze Module Activerende Werkvormen is gemaakt in Rise.  

Neem contact op met ECOLe als je Rise wilt gebruiken. 

Met formatief toetsen laat je studenten tussen colleges door (kleine) toetsjes of opdrachten maken om kennis te testen en/of om ze op colleges voor te bereiden. Deze toetsjes kun je aanbieden via Brightspace (Quizzes, TurnitIn, Pitch2Peer) of Remindo. Meer weten over deze tools? Bekijk de pagina over digitale toetstools

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.