Universiteit Leiden

nl en

Weblectures en kennisclips

Weblectures

Een  weblecture  is een automatische livestream en/of opname van een presentatie, hoorcollege of lezing die online bekeken kan worden. Weblectures  bij Geesteswetenschappen zijn momenteel enkel mogelijk in de volgende collegezalen: 

Leiden Den Haag
  • Lipsius 0.03   
  • Lipsius 0.05   
  • Lipsius 0.11   
  • Lipsius 0.19   
  • Lipsius 0.28    
  • Wijnhaven 201  
  • Wijnhaven 202  
  • Schouwburgstraat A.006  
  • Anna van Bueren A.221 


Zie hier een voorbeeld van een weblecture: voorbeeld weblecture. Let wel dat weblectures vooral ingericht zijn voor het zenden van informatie, online deelnemers zijn bijvoorbeeld niet hoor of zichtbaar. Wel kunnen deze vragen stellen die via een moderator aan de spreker(s) voorgelegd kunnen worden.  

Vraag je weblectures aan via weblectures@hum.leidenuniv.nl. Vermeld altijd:

- de cursuscode 
- het collegerooster  
- de gewenste weblecture-optie (1. livestream, 2. opname, 3. livestream én opname).

Het is vereist dat alle sprekers op de hoogte zijn van deze livestreams/opnames.

Na de aanvraag ontvang je een bevestiging met aanvullende informatie. Afhankelijk van de aanvraag zal de weblecture automatisch geplaatst worden in Brightspace-cursus. Het is ook mogelijk om individuele link(s) te ontvangen. 

Kennisclips

De faculteit Geesteswetenschappen is zeer actief op het gebied van  Flipping the classroom. In het kader daarvan worden er veel kennisclips geproduceerd. Kennisclips zijn korte video’s, van maximaal 10 minuten, waarin een bepaald (moeilijk) onderwerp wordt uitgelicht. Dit om studenten, voorafgaand aan het college, te informeren. Zo is er tijdens de colleges tijd om dieper op de materie in te gaan.   

Tip van een docent

Kondig aan wanneer je de kennisclips beschikbaar maakt, en ook wanneer je ze weer sluit. Het openzetten van de kennisclips voor slechts een beperkte periode verhoogt de kijkcijfers aanzienlijk.

Kennisclips opnemen in de studio

Je kunt op kantoor of thuis zelf clips opnemen, maar de faculteit heeft ook een eigen studio  en een cameraman/videotechnicus om deze activiteiten te ondersteunen.  Hij kan je helpen met het opzetten, opnemen en monteren van je clip. Vaak worden kennisclips gemaakt in het kader van ICT&O-projecten, maar ook ad hoc kennisclips zijn mogelijk, zolang de ruimte er is. Neem vooral contact op met  ECOLe: ecole@hum.leidenuniv.nl.  

Zelf een kennisclip of podcast opnemen

Wil je zelf kennisclips opnemen? Gebruik de videotoolkit voor hulp bij het voorbereiden en ontwikkelen van kennisclips. Ook kun je een videocamera, microfoon of audiorecorder lenen bij ECOLe: ecole@hum.leidenuniv.nl.  
 
NB: Webcamsetjes voor hybride onderwijs kunnen bij de Lipsius receptie worden afgehaald. Deze hoeven niet gereserveerd te worden. 

Studenten clips laten opnemen

Wil je studenten zelf clips laten opnemen? Hier vind je een uitgebreide handleiding voor studenten over het maken van video-essays. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.