Universiteit Leiden

nl en

Weblectures en kennisclips

Weblectures

Een weblecture is een opname van een presentatie, hoorcollege, lezing of workshop die achteraf online bekeken kan worden. Weblectures worden bij Geesteswetenschappen, in principe, alleen opgenomen in de grote collegezalen in het Lipsius en in Wijnhaven. In Wijnhaven worden automatisch alle hoorcolleges van International Studies opgenomen. Aan andere opleidingen wordt voorafgaand aan het semester gevraagd of opnames gewenst zijn. Van andere evenementen (conferenties etc.) kunnen ook weblectures gemaakt worden in de grote collegezalen. Bij hoge uitzondering worden colleges of studentpresentaties in de kleinere zalen opgenomen met mobiele apparatuur.   

Heb je al eens opnames gemaakt en wil je je weblectures hergebruiken? Dat kan! Neem ook hiervoor contact op met weblectures@hum.leidenuniv.nl voor de links naar de opnames. 

Livestreams

Daarnaast is het mogelijk om vanuit de grote collegezalen te livestreamen binnen kantooruren. 

Wil je graag dat jouw college wordt opgenomen, wordt gelivestreamed of heb je vragen? Neem contact op met weblectures@hum.leidenuniv.nl. 

Kennisclips

De faculteit Geesteswetenschappen is zeer actief op het gebied van Flipping the classroom. In het kader daarvan worden er veel kennisclips geproduceerd. Kennisclips zijn korte video’s, van maximaal 10 minuten, waarin een bepaald (moeilijk) onderwerp wordt uitgelicht. Dit om studenten, voorafgaand aan het college, te informeren. Zo is er tijdens de colleges tijd om dieper op de materie in te gaan.   

Tip van een docent

Kondig aan wanneer je de kennisclips beschikbaar maakt, en ook wanneer je ze weer sluit. Het openzetten van de kennisclips voor slechts een korte periode verhoogt de kijkcijfers aanzienlijk.

Kennisclips opnemen in de studio

Je kunt op kantoor of thuis zelf clips opnemen, maar de faculteit heeft ook een eigen studio en een cameraman/videotechnicus om deze activiteiten te ondersteunen. Hij kan je helpen met het opzetten, opnemen en monteren van je clip. Vaak worden kennisclips gemaakt in het kader van ICT&O-projecten, maar ook ad hoc kennisclips zijn mogelijk, zolang de ruimte er is. Neem vooral contact op met ECOLe: ecole@hum.leidenuniv.nl.  

Zelf een kennisclip of podcast opnemen

Wil je zelf kennisclips opnemen? Gebruik de videotoolkit voor hulp bij het voorbereiden en ontwikkelen van kennisclips. Ook kun je een videocamera, microfoon of audiorecorder lenen bij ECOLe: ecole@hum.leidenuniv.nl.  
 
NB: Webcamsetjes voor hybride onderwijs kunnen bij de Lipsius receptie worden afgehaald. Deze hoeven niet gereserveerd te worden. 

Kennisclips opnemen in een collegezaal

Tijdens het semester zijn enkele andere zalen beschikbaar om kennisclips op te nemen. Let wel: dit is alleen mogelijk op aanvraag via weblectures@hum.leidenuniv.nl.

Studenten clips laten opnemen

Wil je studenten zelf clips laten opnemen? Hier vind je een uitgebreide handleiding voor studenten over het maken van video-essays. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.