Universiteit Leiden

nl en

Automatische lijstjes

Het is mogelijk om op een pagina een contentblok op te nemen waarin een automatische lijst wordt getoond van bijvoorbeeld agenda-item, nieuwsberichten of mededelingen. Je kunt daarbij zelf bepalen organisatieonderdelen getoond moeten worden.

Hoe werken automatische lijstjes?

Om meer duidelijkheid te krijgen over de werking van 'automatische lijstblokjes' (en de bijbehorende meer-links) op de organisatiepagina's van faculteiten en instituten zijn in het .pdf document hieronder enkele scenario's beschreven. Hierin is uitgewerkt welke selecties een redacteur moet maken om nieuwsberichten te tonen in een automatisch nieuwsblokje van het eigen organisatieonderdeel, en om deze berichten ook (of juist niet) te tonen in het nieuwsblokje van een bovenliggend of onderliggend organisatieonderdeel. 

Welke automatische lijstjes hebben we allemaal?

  • automatische lijst nieuws
  • automatische lijst agenda
  • automatische lijst cursussen
  • automatische lijst onderzoeksoutput
  • automatische lijst onderzoeksprojecten
  • automatische lijst mededelingen
  • automatische lijst vacatures
  • automatische lijst op trefwoord

Deze automatische lijstjes kunnen in de centrale content als in de aside (rechterkolom) voorkomen / geplaatst worden. 

Automatische lijstjes, overzichtspagina’s en hun werking

Om meer duidelijkheid te krijgen over de werking van 'automatische lijstblokjes' (en de bijbehorende meer-links) op de organisatiepagina's van faculteiten en instituten heb ik enkele scenario's beschreven. Hierin is uitgewerkt welke selecties een redacteur moet maken om nieuwsberichten te tonen in een automatisch nieuwsblokje van het eigen organisatieonderdeel, en om deze berichten ook (of juist niet) te tonen in het nieuwsblokje van een bovenliggend of onderliggend organisatieonderdeel.

Zo ziet het blokje eruit en zo vul je het in:

Invulling automatische lijst

Vinkje aan of vinkje uit?

Aan alle automatische lijstjes is de optie om een vinkje te zetten toegevoegd (Jira issue UW-1713). Default is het vinkje uitgevinkt. Dit betekent dat het automatisch lijstje en de overzichtspagina qua resultaten NIET overeenkomen. Als het vinkje wel wordt aangevinkt dan komen de resultaten van het automatische lijstje en de overzichtspagina wel overeen.

Vinkje uit (default) =

Het automatisch lijstje toont enkel en alleen de resultaten van het geselecteerde organisatieonderdeel / opleiding, terwijl de overzichtspagina ook onderliggende organisatieonderdelen toont. Het automatisch lijstje en de overzichtspagina zijn NIET gelijk

Vinkje aan =

Naast de geselecteerde organisatieonderdelen / opleidingen worden ook onderliggende organisatieonderdelen getoond in het automatisch lijstje. De resultaten van het automatisch lijstje en de overzichtspagina zijn gelijk.

Een voorbeeld

bericht 1; taxonomie: Universiteit Leiden
bericht 2; taxonomie: Sociale Wetenschappen
bericht 3; taxonomie: Politieke Wetenschap
bericht 4; taxonomie: Europe & the World (officieus instituut)
bericht 5; taxonomie: Politieke Wetenschap en Sociale wetenschappen
bericht 6; taxonomie: Pedagogische Wetenschap en Sociale wetenschappen

autolijstje; taxonomie: Universiteit leiden:

  • verwachte berichten met vink UIT: bericht 1 in het automatisch lijstje en berichten 1,2,3,4,5,6 op de overzichtspagina
  • verwachte berichten met vink AAN: bericht 1,2,3,4,5,6 in het automatisch lijstje en op de overzichtspagina

autolijstje; taxonomie: Sociale Wetenschappen:

  • verwachte berichten met vink UIT: bericht 2,5,6 in het automatisch lijstje en berichten 2,3,4,5,6 op de overzichtspagina
  • verwachte berichten met vink AAN: bericht  2,3,4,5,6 in het automatisch lijstje en op de overzichtspagina

autolijstje; taxonomie: Sociale Wetenschappen, Politieke Wetenschap:

  • verwachte berichten met vink UIT: bericht 2,3,5,6 in het automatisch lijstje en berichten 3,4,5 op de overzichtspagina
  • verwachte berichten met vink AAN: bericht 3,4,5 in het automatisch lijstje en op de overzichtspagina

autolijstje; taxonomie: Politieke wetenschap:

  • verwachte berichten met vink UIT: bericht 3,5 in het automatisch lijstje en berichten 3,4,5 op de overzichtspagina
  • verwachte berichten met vink AAN: bericht 3,4,5 in het automatisch lijstje en op de overzichtspagina

autolijstje; taxonomie: Europe & the World:

  • verwachte berichten met vink UIT: bericht 4 in het automatisch lijstje en bericht 4 op de overzichtspagina
  • verwachte berichten met vink AAN: bericht 4 in het automatisch lijstje en op de overzichtspagina

Op de overzichtspagina komt het resultaat terug van het betreffende automatische lijstje met vink AAN  en zijn de betreffende taxonomie facetten aangevinkt.

Voorkom verwarring bij de gebruiker!

  1. De resultaten van een automatisch lijstje met vink UIT komen niet overeen met de resultaten op de overzichtspagina die via de meer-link in het automatisch lijstje wordt bereikt. Voorkom verwarring bij de gebruiker door ipv de meer-link een vinkje bij paginering te zetten. Er kan dan niet doorgeklikt worden naar de overzichtspagina.
  2. Op de overzichtspagina's nieuws, agenda, mededelingen op de medewerkers- en studentenwebsite komen geen facetten voor, waardoor de overzichtspagina's alle berichten ongefilterd tonen. Dit is verwarrend voor gebruikers. Dus zet ook op deze lijstjes een vinkje bij paginering ipv de meer-link. Er kan dan niet doorgeklikt worden naar de overzichtspagina.

Officieuze instituten

Voor officieuze instituten moet alles in principe hetzelfde werken. Alleen leidt de Meer-link dan naar een nieuwsoverzicht dat wel gefilterd is op dat officieuze instituut (via parameter in de url: facultysubinstitute=...), maar waar geen facet is aangevinkt. Zodra een bezoeker in dat geval facetten gaat gebruiken, wordt de pagina herladen en verdwijnt de parameter uit de url (en verdwijnt dus de filtering op het officieuze instituut). Dit is acceptabel, het is de consequentie van het gebruik van een officieus instituut

Uitzondering – Onderzoeksprojecten

Onderzoeksprojecten dienen in het automatische lijstje en op de resultatenpagina aan de volgende extra eisen te voldoen. Na te voldoen aan de taxonomie dient de sortering omgekeerd chronologisch op beginjaar (2019-2020 komt boven 2018-2020) te zijn en binnen deze selectie nog alfabetisch op titel.

Bijvoorbeeld.

Bericht 1: 2019 – 2021 improve vegetation...
Bericht 2: 2018 – 2021 a meta analysis...
Bericht 3: 2018 – 2021 nanowire based...
Bericht 4: 2018 – 2022 remote sensing...
Bericht 5: 2016 – 2020 multiply...

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.