Universiteit Leiden

nl en

Podcasts over autisme

Rachel Plak (Universitair docent, Pedagogische Wetenschappen) vertelt over haar Grassroots project ‘Podcasts over de ervaringen van mensen met autisme’.

Rachel Plak’s project begint zijn vruchten af te werpen. De collegereeks waarin ze de podcasts gebruikt is inmiddels afgerond. Zes podcasts nam ze op waarin mensen met autisme vertellen over hun ervaringen. Haar studenten beluisterden steeds voorafgaand aan een college via Brightspace een podcast. Met Feedback Fruits audio konden ze in het audiobestand zelf al hun opmerkingen en vragen toevoegen.

Waardevolle inkijk

“In het college bespraken we de podcast en maakte ik een koppeling met de theorie. De studenten vertellen me hoe waardevol ze het vinden om te horen over het leven met autisme. De ervaringspodcasts vormden zo een verrijking van de colleges, het stimuleerde de studenten om zich in te leven en met een andere blik naar autisme te kijken.”

Nieuwe plannen

Rachel heeft, vooral na een bericht op LinkedIn over haar project, een stroom aan reacties gekregen. Zowel van mensen die mee wilden werken aan de podcast als van docenten van verschillende onderwijsinstellingen die geïnspireerd zijn. Haar idee maakt dus wat los. “Het smaakt voor mij ook echt naar meer. Ik zou bijvoorbeeld podcasts willen maken over ervaringen van mensen met verschillende psychische uitdagingen, maar ook bijvoorbeeld over de impact ervan op het leven van jonge gezinnen.”

Tijd en middelen

Het maken van de podcasts kostte wel veel tijd, vertelt Rachel. “Het vinden van de juiste gasten, het houden van een voorgesprek, het schrijven van een script en de opname zelf... als je dat allemaal zorgvuldig wilt doen vraagt dat echt om een grote tijdsinvestering. Ik ben dan ook erg blij met de Grassroots subsidie – want zonder extra tijd en middelen is je onderwijs innoveren erg lastig.”  

Op donderdag 22 2022 werd Rachel Plak voor de Nacht van NTR op Radio 1 geïnterviewd. Luister de uitzending terug (Rachel is de eerste gast).

Dit interview verscheen eerder in SOLO Nieuwsbrief 64.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.