Universiteit Leiden

nl en

Gezondheid en verlof

Deze uitzonderlijke tijden vragen veel van onze flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Juist nu is het belangrijk om rust te nemen en te ontspannen. Heb je corona-achtige klachten? Bel dan de huisarts.

Heb je het coronavirus of corona-achtige klachten? Bel de huisarts. Als je niet meer kunt werken, meld je dan via de gebruikelijke wijze ziek. Je hoeft het niet aan je leidinggevende te melden als je positief bent getest op het coronavirus.

Tips over gezond werken

Healthy University @Home

Thuiswerken gaat niet altijd voor iedereen vanzelf. Daarom geeft Healthy University Leiden een aantal tips over gezond werken op de pagina Healthy University @Home. Hieronder een selectie:

 1. Blijf in contact met je collega's

  Menselijk contact is belangrijk in je dagelijks werk. Niet alleen om te sparren of om samen te werken, maar ook voor het sociale contact. Je kunt via verschillende digitale tools, zoals Microsoft Teams, eenvoudig online in contact komen met collega's.
 2. Leg de lat minder hoog

  We kunnen niet van onszelf verlangen dat we in deze buitengewone situatie optimaal presteren. Stel je ambities bij en zorg voor rustmomenten tussen stressvolle taken.
 3. Blijf bewegen

  Lichaamsbeweging houd je fit en vermindert stress. Maak een wandeling of volg online een les van het Universiteit Sportcentrum via Facebook, Instagram of YouTube. Denk er ook aan om tijdens het werken regelmatig pauzes te nemen en voor afwisseling in je houding te zorgen. Het advies is om per dag maximaal zes uur te typen. Split dit op in blokken van maximaal twee uur en plak na elk blok een pauze van 15 minuten.
 4. Vergeet niet je vakantie-uren op te nemen

  Een goede manier om uit te rusten en los te komen van je werk is om vrij te nemen. Het is ontspannend en vermindert stress. Heb je nog wettelijke vakantie-uren uit 2019 staan? Bespreek het met je leidinggevende en zorg ervoor dat je die uren vóór 1 juli 2020 hebt opgenomen, omdat ze anders komen te vervallen. Je verlof regel je in Self Service via Remote Werkplek
 5. Zoek deskundige hulp

  Bij stress helpt het om je gedachten leeg te maken. Praat met iemand die je vertrouwt over je zorgen. Heb je meer hulp nodig, dan kun je terecht bij één van de coaches van HRM via coacheshealthyuniversity@bb.leidenuniv.nl. De coach kan je eventueel adviseren om contact op te nemen met de bedrijfsarts. Vanzelfsprekend kun je ook terecht bij je huisarts.

Ziek melden

Ben je ziek en kan je niet meer werken, meld je dan via de gebruikelijke wijze ziek. Doe dit ook nu je thuiswerkt. 

Vakantie gaat niet door

Het kan voorkomen dat vanwege de coronacrisis je vakantie niet doorgaat. Als je tijdens de geplande vakantieperiode toch aan het werk bent, maak dan afspraken met je leidinggevende over het aanpassen van je vakantie-aanvraag. Ondanks de bijzondere omstandigheden gelden de afspraken omtrent vakantiedagen en vervaltermijnen.

Langdurig ziek

Ben je al langere tijd ziek thuis? Dan zijn er reïntegratieverplichtingen. We blijven zoveel mogelijk deze wettelijke termijnen volgen, maar wanneer dat vanwege de coronacrisis niet haalbaar is, zullen we dat gemotiveerd bij het UWV aangeven. Aan leidinggevenden doen wij het verzoek om de poortwachter-verplichtingen na te leven.

Afspraak met de bedrijfsarts

De bedrijfsarts handelt zoveel mogelijk afspraken telefonisch af. Als dat niet kan, dan wordt de afspraak in overleg met jou verzet of afgezegd. Neem zelf contact op met de bedrijfsarts om te bepalen wat in jouw geval het beste is.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.