Universiteit Leiden

nl en

Thuiswerkplek

In 4 stappen naar een goede thuiswerkplek.

1. Gebruik Windows 10 of een ander up-to-date besturingssysteem

We werken massaal vanuit huis, daarom zijn we extra kwetsbaar voor cyberaanvallen en datalekken. Om jezelf en de universiteit te beschermen is het belangrijk:

 • dat je met Windows 10/ Mac OS High Sierra of nieuwer werkt,
 • en dat je de nieuwste beveiligingsupdates installeert.

Op de pagina Veilig online werken lees je hier meer over.

2. Schakel je telefoon door naar je mobiele telefoon

Je kunt je telefoon laten doorschakelen naar een ander toestel waarop je thuis bereikbaar bent. Bel met de ISSC-helpdesk via 071 527 8888 en vermeld je huidige (werk)telefoonnummer en naar welk nummer dit moet worden doorgeschakeld.

3. Computeropstelling en meubilair

Je mag niet zomaar accessoires en apparatuur mee naar huis nemen. Ook mag je niet zonder akkoord van je leidinggevende voorzieningen aanschaffen en declareren. Gebruik je op je reguliere werkplek speciale voorzieningen? Dan geldt het volgende:

 • Accessoires

  Kleine accessoires, zoals arbo-muizen, webcams en laptops, mag je in overleg met je leidinggevende ophalen. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor het in goede staat retourneren van de accessoires.
 • Apparatuur

  Computers, schermen en andere apparatuur die vast zit, mag je niet zomaar meenemen. Wil je je beeldscherm van kantoor meenemen voor thuisgebruik, vraag dan eerst toestemming aan je leidinggevende. Stuur dat antwoord, inclusief het ISSC-nummer op de witte sticker, vervolgens door naar de ISSC-helpdesk om de verplaatsing door te geven. Heb je voor je thuiswerkplek nieuwe apparatuur nodig, zoals bijvoorbeeld een laptop, dan gaat dit via de bestelpagina van de helpdeskportal. Ook hiervoor is toestemming nodig van je leidinggevende. Die kan ook aangeven of je de bestelling zelf kunt doen, of dat dit via de ICT-contactpersoon gaat. 
 • Meubilair

  Bespreek met je leidinggevende de noodzaak voor het ophalen van je 'speciale' bureaustoel, tafel en/of computeropstelling. Als je leidinggevende akkoord is, dan zal hij/zij het verzoek indienen bij de Servicedesk om de voorzieningen op je reguliere werkplek te verplaatsen naar de thuiswerkplek. Na afloop van de verplichte thuiswerkperiode zullen wij deze voorzieningen weer ophalen.

Hoe zit het met de zorgplicht voor het inrichten van een thuiswerkplek?

Bij regulier thuiswerken heeft de werkgever een zorgplicht. Dat wil zeggen dat er minimaal een goede tafel, stoel en computeropstelling aanwezig moet zijn. Over het algemeen mogen we verwachten dat je thuis over die voorzieningen beschikt, en dat we niet bij alle werknemers een werkkamer hoeven in te richten voor de periode van gedwongen thuiswerken. Heb je vanwege je fysieke gesteldheid thuis bijzondere voorzieningen nodig? Bespreek de mogelijkheden met je leidinggevende.

Kan ik de kosten declareren die ik door het thuiswerken maak?

De universiteit vergoedt de ICT-gerelateerde kosten die je door het thuiswerken maakt. Bijvoorbeeld belkosten of de aanschaf van een webcam. Een voorwaarde hiervoor is dat je vooraf met je leidinggevende bespreekt welke kosten je denkt te maken. Heb je goedkeuring van je leidinggevende voor de aanschaf van hardware? Zorg er dan voor dat je de aanvraag via de helpdesk portal van het ISSC regelt.

Je kunt de apparatuur helaas niet overnemen, alles blijft eigendom van de universiteit. Voor meer informatie kun je terecht bij je ICT-contactpersoon.

4. Let op je gezondheid

Als je aan het werk bent, is het belangrijk dat je stoel en bureau goed staan ingesteld. Zo voorkom je klachten aan nek en rug. Heb je vragen over je thuiswerkplek of heb je klachten? Neem dan contact op met je arbo- en milieucoördinator of met de Servicedesk.

Tips

 • Zoek een plek waar je rustig en geconcentreerd kunt werken.
 • Plan pauzes in en zet daarvoor een alarm (bijvoorbeeld op je telefoon). Het advies is om per dag maximaal zes uur te typen. Split dit op in blokken van maximaal twee uur en plak na elk blok een pauze van 15 minuten. Gebruik eventueel pauze software 'Workrave'.
 • Blijf in beweging door vaak van houding en werkzaamheden te wisselen. Voor bellen is ‘zitten achter’ een bureau geen noodzaak.
 • Zorg voor een goed klimaat. Je krijgt eerder klachten als je het koud hebt.
 • Zorg voor goed licht en verlichting. Zonlicht op je scherm (of erachter) zorgt voor een slechte leesbaarheid en hoofd- en nekpijn. Reflectie van een lamp op je scherm heeft hetzelfde effect.
 • Zorg dat je recht voor je beeldscherm zit (niet ingedraaid).

Meer tips over gezond thuiswerken vind je op de Healthy University @Home pagina.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.