Universiteit Leiden

nl en

Script: beeldmateriaal gebruiken

De volgende stap bij de voorbereiding van je studio-opname is een PowerPoint maken. Hier voeg je ondersteunende bullet points, beeldmateriaal, animaties en video’s aan toen die je verhaallijn ondersteunen. De afbeelding hieronder geeft je een idee van het template dat bij de Universiteit Leiden gebruikt wordt als je een educatieve clip in de studio opneemt.

Powerpoint template

Deze PowerPoint-template is slechts een voorbeeld en kan van faculteit tot faculteit verschillen (vraag je video-coördinator welk template je moet gebruiken). 

Om beeldmateriaal te maken dat  scherp op het scherm verschijnen heb je afbeeldingen met een grote bestandsgrootte nodig. 

  • Niet-bewegende beelden (die op een volledig scherm vertoond worden) moeten idealiter:
  • 1920 x 1080 pixels groot zijn (het beeld moet op zijn minst groter zijn dan 1MB). 
  • Bij video is de aanbevolen pixelgrootte hetzelfde (1440 x 1080 is ook acceptabel). De lengte van de video is tenminste 5 seconden.

Verder moeten het beeldmateriaal dat in de video gebruikt worden vrij zijn van copyright. Dit is belangrijk omdat video's vaak online gepubliceerd worden en dus in de 'publieke ruimte' terechtkomen. Zie het copyright onderdeel voor meer informatie hierover.

 

Effectief presenteren met woorden en beelden

Onderzoek wijst uit dat veel presentaties verwarrend en ineffectief zijn. De psychologen Mayer en Moreno (2003) onderzochten hoe je effectief kunt presenteren met woorden en beelden. 

We raden je sterk aan om te kijken naar deze video over Mayer’s onderzoek naar enkele van de principes van multimedia-training en hoe je ze in praktijk moet brengen.

In het kort bevelen ze de volgende beginselen aan:

Principes multimedia

Bron:
Mayer, R. E., & Moreno, R. (2003). Nine ways to reduce cognitive load in Multimedia learning, Educational psychologist, 38(1), 43-52.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.