Universiteit Leiden

nl en

Tips en trucs voor als je zelf een video gaat opnemen

Geluid en locatie 
Neem je video op in een rustige ruimte waar zo min mogelijk achtergrondgeluid is. Het komt nogal eens voor dat mensen tijdens het opnemen steeds zachter gaan praten, zodat ze aan het eind van de video nauwelijks nog te verstaan zijn. Spreek dus duidelijk. 

Hou je camera stil
De manier waarop je de camera gebruikt beïnvloedt het eindresultaat. Hou de camera stil: gebruik bijvoorbeeld een statief. Zorg ervoor dat je camera of webcam zich op ooghoogte bevindt; zo krijg je het meest natuurlijke resultaat. 

Licht
Zorg er altijd voor dat het licht achter de camera vandaan komt, zodat het op je gezicht valt. Ga niet met je rug naar het raam zitten, want dan word je een silhouet met te veel licht van achteren. 

Hoe je eruit ziet
Zorg ervoor dat je voor de camera geen kleding draagt die afleidt, zoals iets kleurigs of iets met drukke patronen (strepen, stippen). Let er ook op dat je kleren voldoende contrasteren met de achtergrond. En wees je ervan bewust dat, als het licht van boven komt, je bril het licht kan reflecteren; in dat geval kunnen de kijkers je ogen niet zien. 

Richt je tot je publiek
Richt je tot je studenten en probeer niet te veel te doen alsof je tegen een camera praat.

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.