Universiteit Leiden

nl en

Onderwijs op locatie

Onderwijs op locatie is voor het collegejaar 2020-2021 de uitzondering, maar hoe maak je optimaal gebruik van de beperkte contacturen die er wel zijn? Klik op de onderwijsvormen voor tips en tricks.

Hoorcolleges kunnen worden ervaren als een informatiestroom met eenrichtingsverkeer. Door geregeld momenten van interactie in te bouwen, kun je dat voorkomen en blijven studenten beter bij het college.

Tips & tools

  • Stel geregeld vragen en geef opdrachten om te zorgen voor interactie. Door hierbij tools te gebruiken als stemkastjes, feedbackfruits of presenterswall is de drempel voor studenten om te reageren lager en zul je meer antwoorden krijgen dan van alleen de voorste rij.
  • Laat je college opnemen zodat studenten het college later terug kunnen kijken. In sommige zalen zit ingebouwde opnameapparatuur voor het maken van deze weblectures, in andere gevallen kun je hiervoor een webcamset lenen. 
  • Geef je college op locatie waarbij een deel van de studenten op afstand deelneemt? Maak dan ook gebruik van een webcamset en Kaltura Live Room of microsoft teams. Projecteer de tool via de beamer en open je slides ook in de webinar tool. Zo zijn de slides voor iedereen zichtbaar en kunnen de online deelnemers jou én je studenten die op locatie zijn, zien.

In een werkgroep wil je studenten actief bezig laten gaan met de kennis die ze hebben opgedaan. Maak hierbij gebruik van de interactie tussen studenten en begeleiders.

Tips & tools

  • Wat wil je bereiken met de werkgroep? Je kunt verschillende activerende werkvormen toepassen in een werkgroep. Advies over welke werkvorm past bij jouw onderwijs? Neem contact met ons op voor advies op maat.
  • Probeer deze tijd zo effectief mogelijk te besteden door aan het begin even de voorkennis te activeren, bijvoorbeeld met een korte introductie of quiz, en verder de studenten aan de slag te laten te gaan. Voorkom dat de werkgroep ook een semi college wordt. 
  • Geef je een werkgroep op locatie waarbij een deel van de studenten op afstand deelneemt? Maak dan gebruik van een webcamset en Kaltura Live Room of microsoft teams. Projecteer de tool via de beamer en open eventuele slides ook in de webinar tool. Zo zijn de slides voor iedereen zichtbaar, ben jij voor iedereen zichtbaar en kunnen jij en de studenten op locatie de online deelnemers ook zien. Wanneer studenten moeten samenwerken, werkt het het makkelijkste om aparte groepjes online en op locatie te maken. 

Labtijd is kostbaar en dus is het belangrijk dat studenten snel aan de slag kunnen. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze beperkte tijd, is het belangrijk dat studenten precies weten wat ze moeten doen en zich goed voorbereiden

Tips & tools

  • Geef voorbereidende opdrachten voorafgaand aan de lab practica, zodat studenten precies weten wat ze gaan doen in het lab. Je kunt labbuddy gebruiken om studenten hun onderzoeksopzet uit te laten denken en tijdens het practicum uit te voeren.
  • (Hoe) wil je dat studenten een labjournaal bijhouden? Zorg ervoor dat studenten vooraf weten wat en hoe ze dit bij moeten houden, zeker als het de eerste keer is en je specifieke eisen stelt.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.