Universiteit Leiden

nl en

Onderwijs op locatie

Hoe maak je optimaal gebruik van de beperkte contacturen? Klik op de onderwijsvormen voor tips en tricks.

Hoorcolleges kunnen worden ervaren als een informatiestroom met eenrichtingsverkeer. Door geregeld momenten van interactie in te bouwen, kun je dat voorkomen en blijven studenten beter bij het college.

Tips & tools

  • Stel geregeld vragen en geef opdrachten om te zorgen voor interactie. Door hierbij tools te gebruiken als stemkastjes, feedbackfruits of Wooclap is de drempel voor studenten om te reageren lager en zul je meer antwoorden krijgen dan van alleen de voorste rij.
  • Laat je college opnemen zodat studenten het college later terug kunnen kijken. In sommige zalen zit ingebouwde opnameapparatuur voor het maken van deze weblectures, in andere gevallen kun je hiervoor een webcamset lenen. 
  • Geef je college op locatie waarbij een deel van de studenten op afstand deelneemt? Maak dan ook gebruik van een vaste camera/webcamset en Kaltura Live Roommicrosoft teams of Zoom. Projecteer de tool via de beamer en open je slides ook in de webinar tool. Zo zijn de slides voor iedereen zichtbaar en kunnen de online deelnemers jou én je studenten die op locatie zijn, zien. Tip! Is het juist belangrijk dat het krijtbord of whiteboard goed leesbaar is? Gebruik in dat geval Zoom, aangezien deze applicatie de hoogste beeldkwaliteit levert bij het streamen en opnemen van je college. 

In een werkgroep wil je studenten actief bezig laten gaan met de kennis die ze hebben opgedaan. Maak hierbij gebruik van de interactie tussen studenten en begeleiders.

Tips & tools

  • Wat wil je bereiken met de werkgroep? Je kunt verschillende activerende werkvormen toepassen in een werkgroep. Advies over welke werkvorm past bij jouw onderwijs? Neem contact met ons op voor advies op maat.
  • Probeer deze tijd zo effectief mogelijk te besteden door aan het begin even de voorkennis te activeren, bijvoorbeeld met een korte introductie of quiz, en verder de studenten aan de slag te laten te gaan. Voorkom dat de werkgroep ook een semi college wordt. 
  • Geef je een werkgroep op locatie waarbij een deel van de studenten op afstand deelneemt? Maak dan gebruik van een vaste camera/webcamset en Kaltura Live Roommicrosoft teams of Zoom. Projecteer de tool via de beamer en open eventuele slides ook in de webinar tool. Zo zijn de slides voor iedereen zichtbaar, ben jij voor iedereen zichtbaar en kunnen jij en de studenten op locatie de online deelnemers ook zien. Wanneer studenten moeten samenwerken, werkt het het makkelijkste om aparte groepjes online en op locatie te maken. Tip: Is het juist belangrijk dat het krijtbord of whiteboard goed leesbaar is? Gebruik in dat geval Zoom, aangezien deze applicatie de hoogste beeldkwaliteit levert bij het streamen en opnemen van je college. 

Labtijd is kostbaar en dus is het belangrijk dat studenten snel aan de slag kunnen. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze beperkte tijd, is het belangrijk dat studenten precies weten wat ze moeten doen en zich goed voorbereiden

Tips & tools

  • Geef voorbereidende opdrachten voorafgaand aan de lab practica, zodat studenten precies weten wat ze gaan doen in het lab. Je kunt labbuddy gebruiken om studenten hun onderzoeksopzet uit te laten denken en tijdens het practicum uit te voeren.
  • (Hoe) wil je dat studenten een labjournaal bijhouden? Zorg ervoor dat studenten vooraf weten wat en hoe ze dit bij moeten houden, zeker als het de eerste keer is en je specifieke eisen stelt.

Welke voorzieningen voor opnames en/of livestreams kun je verwachten? 
In een aantal zalen zitten al standaardfaciliteiten en in sommige zalen kun je de faciliteiten reserveren en op (laten) halen. Hiermee kun je via Zoommicrosoft Teams of Kaltura Live Room je onderwijs online of hybride geven en/of opnames maken.  

Vaste faciliteiten in de zalen 
Hier en rechts naast deze pagina onder documenten vind je een overzicht van de faciliteiten per zaal, zodat je weet of er een vaste camera hangt of een webcam aanwezig is. Voor het gekozen platform maakt het niet uit, maar dan weet je waar je op kunt rekenen qua faciliteiten. 

De andere optie die je in het overzicht tegenkomt is een Mediasite-recorder. Voor colleges die zijn geroosterd in die zalen geldt dat wij livestreams / opnames inplannen die automatisch starten en stoppen. Is dat op jouw vak van toepassing, dan hoor je van ons met de link naar de livestream / opname en andere nuttige informatie. 

Welke ondersteuning kun je aanvragen? 
De onderstaande ondersteuning kun je aanvragen. Zie de flowchart hieronder voor een sneller overzicht.

  • Moderatie: hierbij zal iemand het gehele college aanwezig zijn en de chat, livestream etc. in de gaten houden en telt niet mee in de 75 personen die maximaal aanwezig mogen zijn. De moderator helpt ook met de technische ondersteuning en kan alleen modereren als er gebruik gemaakt wordt van Zoom, Teams of Kaltura. De moderator neemt contact met je op.  
    Goed om te weten: Een moderator is geen onderwijsassistent. Moderatoren sluiten zich aan bij de les om de online omgeving voor iedereen comfortabel en veilig te maken. Ze hebben geen les- of leerverantwoordelijkheden en helpen ook niet bij de planning. 

  • Technische hulp met opstarten en/of afsluiten van het online gedeelte van het college. Dit houdt in; ophalen webcam (indien nodig), klaarzetten van de webcam en controleren of deze goed werkt op het te gebruiken platform (bijv. Zoom, Kaltura of Teams), en na afloop van het college de online sessie afsluiten en de webcam terugbrengen (indien van toepassing). 

  • Camerabediening, indien je colleges geeft in één van de volgende zalen: Gorlaeus C1, C2, C3, C4-5 en de Sitterzaal, kun je camerabediening aanvragen voor als je het krijtbord veel gebruikt en de automatische volgcamera niet volstaat.  

  • Webcamreservering, indien je een (extra) webcam nodig hebt om je onderwijs mee te geven, dan kun je die via ons reserveren. Je kunt ook een webcam aanvragen bij het ISSC via het formulier in het helpdeskportal, als je verder geen van bovenstaande ondersteuning nodig hebt.

Hoe vraag je ondersteuning aan? 
Als je hier gebruik van wil maken, download dan dit formulier en mail het ingevulde exemplaar naar seeds@science.leidenuniv.nl. Wij zullen dan de aangevraagde ondersteuning regelen. 

Noodnummer 
Zolang er werkgroepen en hoorcolleges op locatie mogen plaatsvinden, zal er zoveel mogelijk iemand van ons aanwezig zijn tijdens kantooruren. Bel bij dringende verzoeken of vragen naar (071 527) 8082. Bel bij geen gehoor het ISSC via 8888, menukeuze 1, 4 (Nederlands, onderwijsondersteuning).

In periodes van thuiswerken zorgen we dat ons telefoonnummer 8082 ook zoveel mogelijk bereikbaar is.

Keuze voor applicatie 
Is het belangrijk dat het krijtbord of whiteboard goed leesbaar is? Gebruik in dat geval Zoom, aangezien deze applicatie de hoogste beeldkwaliteit levert bij het streamen en opnemen van je college. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.