Universiteit Leiden

nl en

Festival

Wetenschap voor iedereen tijdens Citizen Science Day

Datum
zaterdag 6 augustus 2022
Tijd
Bezoekadres
Park de Houtkamp
Van Diepeningenlaan 1103
Leiderdorp

Zaterdag 6 augustus is Citizen Science het dagthema van European City of Science Leiden 2022. In Park de Houtkamp in Leiderdorp kun je die dag op allerlei manieren zelf wetenschap doen. Wetenschap is namelijk niet alleen voor wetenschappers, het is van ons allemaal. Iedereen met een nieuwsgierige geest kan meedoen met wetenschappelijk onderzoek, of zelf een eigen onderzoek beginnen in je eigen omgeving, ook zonder academische titel of achtergrond.

Met de smartphone app Obsidentify bijvoorbeeld. Daarmee help je biologen uit te zoeken hoe het staat met de biodiversiteit in Leiden en omgeving. Hoe dat precies werkt, laten we je zaterdag zien.

Projecten zoals Oeverplanten, Watermonsters en Waterdiertjes kunnen dankzij jouw hulp vaststellen hoe het gaat met het leven in en om het water. Met die informatie kan vervolgens bepaald worden op welke plekken er actie nodig is om die ecosystemen gezond te houden.

Met Stoepplantjes en Openbomenkaart kan je planten aankaarten in jouw omgeving die een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van hittestress in de stad en het ondersteunen van bestuivers en vogels voor een gezondere stadsnatuur.

Heel anders is het project Radio Galaxy Zoo. Dat draait om superzware zwarte gaten, en de radiogolven die ze uitzenden. Vanachter je computer kun je de astronomen helpen deze gigantische allesverslindende monsters in het midden van sterrenstelsels te identificeren. Dat kunnen mensen namelijk nog steeds beter dan computers. Zo veel afbeeldingen zijn er van mogelijke zwarte gaten, dat je in veel gevallen de allereerste persoon op aarde bent die zo'n zwart gat te zien krijgt.

Op zaterdag 6 augustus kom je in Park de Houtkamp Leiderdorp alles te weten over deze en nog vele andere Citizen Science projecten.

Vind jij het leuk om jouw eigen vragen te stellen over onze leefomgeving, en een eigen wetenschapsproject te starten om erachter te komen hoe dat zit? Kom dan meedenken over interessante vragen die we kunnen stellen in verband met Leiden Seeing Stars - zoals "Hoe erg is onze lichtvervuiling?", en "Wat is de invloed ervan op ons en de natuur?"

Doe je mee?

Meer informatie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.