Universiteit Leiden

nl en

Festival

We are Science Week

Datum
maandag 8 mei 2023 - vrijdag 12 mei 2023
Bezoekadres
Gorlaeus Gebouw
Einsteinweg 55
2333 CC Leiden

Tijdens de We are Science Week krijg je volop de kans om leuke activiteiten met studiegenoten of collega's te ondernemen en elkaar te ontmoeten.

Gorlaeus Gebouw: the place to be 

De meeste activiteiten spelen zich af in en rond ons nieuwste gebouw: het Gorlaeus Gebouw. De binnentuin zal de hele week lang omgetoverd zijn tot ontmoetingsplek waar je kunt loungen en spellen kunt spelen zoals mega-Jenga en tafelvoetbal, en waar je op verschillende momenten lekkere snacks, drinken en Leiden Science Merchandise kunt halen. Bij slecht weer verhuizen we naar binnen. 

Speciaal voor deze week zal het hek van de binnentuin open zijn, om zo de studenten en medewerkers uit het Snellius en Sylvius een short-cut te bieden. 

We zien je daar! 

Elke dag kun je even je zinnen verzetten en een van de spellen in de binnentuin spelen met je studiegenoten of collega's. 

De spellen die je in de binnentuin kunt vinden zijn: 

  • Tafelvoetbal
  • Mega-jenga 
  • Giga-twister
  • Reuze 4 op een rij
  • Elementary: a physics game 

Binnenkort vullen we de lijst verder aan!

Kom met je studiegenoten of collega's een drankje doen als afsluiter van je dag. De Science Bar in de binnentuin van het Gorlaeus Gebouw is elke dag geopend van 17:00 tot 19:00.

De bar wordt elke dag door een andere groep uit onze eigen community gerund :

  • Maandag 8 mei – Chemisch Dispuut Leiden (studievereniging MST en Chemistry) 
  • Dinsdag 9 mei - L.P.S.V. „Aesculapius” (studievereniging Bio-Farmaceutische Wetenschappen) 
  • Woensdag 10 mei – Science buddies (buddy-programma voor internationale studenten) 
  • Donderdag 11 mei – Leidse Biologen Club (studievereniging Biologie) 
  • Vrijdag 12 mei – De Leidsche Flesch (studievereniging Natuurkunde, Sterrenkunde, Wiskunde en Informatica) 

Wil jij ook in zo’n lekkere Leiden Science hoodie rondlopen of water drinken uit een coole Leiden Science waterfles? Koop tijdens de We are Science Week je favoriete item. Onze Leiden Science Pop-up Store vind je in de binnentuin van het Gorlaeus Gebouw en is op maandag, dinsdag en donderdag open van 12:00-14:00. 

Zin in een lekker versgemaakt kopje koffie? Maandag, dinsdag en donderdag kan je tussen 11:00 en 14:00 heerlijke gratis americano's, espresso's en cappuccino's bestellen bij een heuse barista in de binnentuin van het Gorlaeus Gebouw. 

Maak een gezellige foto met je studiegenoten of collega's.  Op maandag 8 en dinsdag 9 mei staat er de hele dag een photo booth in het atrium van het Gorlaeus Gebouw.

Kom een ijskoude, versgemaakt snack halen bij RINO. Met vloeibare stikstof maken deze studenten de lekkerste ijsjes.  Maandag tijdens de lunch en vrijdag tijdens de borrel vind je ze in de tuin van de het Gorlaeusgebouw  

Maandag 8 mei vanaf 12:00 
Vrijdag 12 mei vanaf 17:00 

NB op = op

Schrijven. Een van de belangrijkste manieren om je onderzoeksresultaten te delen, maar niet de makkelijkste, daarom besteden we tijdens onze We are Science Week op een vrolijke manier hier aandacht aan. 

Words of advice 
Jouw grootste schrijfuitdaging? Jouw beste schrijfadvies? Laat ze achter op het Words of advice-bord! Door strubbelingen of tips te delen kunnen we elkaar inpsireren en helpen. 

Coaching voor studenten 
Hoe overwin je writer's block? Hoe zorg je voor de juiste head space? Hoe moet je omgaan met feedback van je prof? Hoe kan je beter worden in schrijven? Als je een scriptie of afstudeerrapport aan het schrijven bent, kan je tegen heel veel dingen aanlopen. Het beste wat je dan kan doen is hulp vragen. Loop eens langs bij de schrijfcoaches om te horen hoe zij jou kunnen helpen. 

De Leiden Science Story 
Wordt co-auteur en schrijf mee aan onze Leiden Science Story: een verhaal waar we allemaal aan schrijven. Hoe het werkt? Lees het verhaal tot zo ver en vul aan. De enige regel: elke co-auteur schrijft één zin in navolging op wat er al geschreven is. Zo schrijven we samen onze community story. 

Zin in een zoete lunch? Kom samen met je collega's of studiegenoten (gratis) poffertjes eten in de binnentuin van het Gorlaeus Gebouw tussen 12:00-14:00.

Ben jij ritmischer dan een aap? Assistant Professor Michelle Spierings van Animal Sciences (IBL) vertelt je in 15 minuten over hoe (niet-?)muzikaal wij, mensen, zijn. Ze houdt haar verhaal midden in het Atrium van 12:30-12:45. 
 

‘It's all in the Rhythm’
We are all musical, we've already got rhythm when we're born and can hear the beat in different types of music. But what about other animals? In this talk I'll show you how musical you are and how that compares to different animals. 

Van 16:30 tot 18:30 zal Henk Patat frieten en snacks (2 euro per stuk) verkopen in de binnentuin van het Gorlaeus Gebouw. 

Als je meedoet aan de pubquiz, zorg dan dat je op tijd je eten komt halen als je de eerste quizronde niet wilt missen.

Onder het genot van een drankje neem je het op tegen studenten, medewerkers en alumni in verschillende rondes trivia. Vragen beperken zich niet tot het onderwerp (natuur)wetenschappen, maar kunnen over van alles gaan. 

Meer informatie en inschrijven

Wist jij al dat onze meethal de koudste en meest trillingsvrije plek is op de wereld? Supercool, toch? 

De onderzoekers van het Tjerk Oosterkamp-lab doen op de state-of-the-art trillingsvrije platen ijskoude experimenten waarbij ze de grenzen opzoeken van quantum mechanica en de relativiteitstheorie van Mileva Marić en Einstein.  

Tussen 12:30 en 13:30 staan de deuren van de meethal open en kan je een kijkje komen nemen. 

Op dit moment staan er twee opstellingen: bij de ene opstelling proberen ze een object van 4 um groot in een superpositie te brengen. En bij de andere meten ze de zwaartekracht van hele lichte objecten door een klein magneetje te laten zweven in een supergeleidende put. Omdat alles bij milliKelvin temperaturen gaat kan je niet in de opstellingen kijken, maar de onderzoekers laten je graag beelden zien wat er zich afspeelt!

Zat jij op het puntje van je stoel vorig jaar tijdens de World Cup kwartfinale Nederland-Argentinië? Nederland boog een 2-0 achterstand om naar gelijkspel maar verloor alsnog bij de penalties.

Bekijk deze voetbalwedstrijd eens met een hele andere bril, met die van assistant professor Alexander Dürre (MI) welteverstaan. Hij laat zien hoe je met verschillende statistische methoden het verloop van de wedstrijd kunt begrijpen.

De mini-lezing duurt van 12:30 tot 12:45 en vindt plaats bij de Foobar in het Snellius.

Deze mini-lezing zal in het Engels zijn.

Altijd al willen Super Mario Karten op een heel groot scherm? Dat kan! Maak op donderdag 11 mei tussen 17:00 en 19:00 een pitstop in het atrium bij de video wall om jouw racekunsten te meten met de rest van de faculteit. 

Meer info zal binnenkort bekend worden, houd de Super Mario Kart Battle-pagina in de gaten.

Hou tijdens de We Are Science Week onze Instagram in de gaten. In de stories posten we het dagprogramma en geven we je een inkijkje bij alle activiteiten.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.