Universiteit Leiden

nl en

Persoonlijke ontwikkeling | Effectief werken

Skillslab: time- en selfmanagement

Ga aan de slag met dat wat jou in de weg zit om het beste uit je tijd te halen. We onderzoeken wat maakt dat je de dingen doet zoals je ze doet en waarom dat niet de effecten heeft die je zou willen. Met die inzichten zoeken we vervolgens samen naar de keuzemogelijkheden die jij hebt om beter met je situatie om te gaan.

Docent
Ron de Jong
Werkvorm
Training

Doelgroep

Deze training is voor alle medewerkers van de Universiteit Leiden toegankelijk (WP en OBP).

Time- en selfmanagement

Of het nu komt door je overvolle to-do-lijst, continue verstoringen of doordat je die lastige klus maar blijft uitstellen, waarschijnlijk zou je wel wat meer tijd kunnen gebruiken. En je bent niet alleen! Daarom ga je in deze training met een kleine groep deelnemers aan de slag met dat wat jou in de weg zit om het beste uit jouw tijd te halen. Omdat inzicht in je eigen gedrag en werkwijze je meer brengt dan uitsluitend het ontvangen van tips en tricks, pakken we het wat rigoureuzer aan. We onderzoeken wat maakt dat je de dingen doet zoals je ze doet en waarom dat niet de effecten heeft die je zou willen. Met die inzichten zoeken we vervolgens samen naar de keuzemogelijkheden die jij hebt om beter met jouw situatie om te gaan.

Onderwerpen die aan bod komen

 • Analyse eigen gedrag en werksituatie
 • Prioriteiten stellen en keuzes maken
 • Uitstelgedrag
 • Zelfreflectie
 • Theorieën en modellen van tijd- en zelfmanagement
 • Persoonlijke effectiviteit

Aanpak

De training bestaat uit drie bijeenkomsten van een dagdeel waarin de dagelijkse werksituatie en leerbehoefte van jou en de andere deelnemers centraal staat. In de training gebruiken intervisie-methoden* om te leren van en met elkaar en bespreken we verschillende theorieën en modellen aan de hand van de besproken casuïstiek.

Daarnaast ga je aan de slag met een aantal opdrachten. Je reflecteert op wat je doet, waarom je het zo doet en welke factoren in je werk een rol spelen bij jouw (gebrek aan) tijd- en zelfmanagement. Je krijgt duidelijk wat je wilt oplossen, aanpakken of veranderen om jouw doelen te realiseren en werkt vervolgens aan de actiestappen om jouw doel te bereiken. Binnen de trainingssessies vind je hiervoor support van de trainer en je mededeelnemers. Daarbuiten maak je gebruik van een praktisch e-book als extra hulpbron. Hierin vind je inspirerende artikelen, handige (digitale) hulpmiddelen en praktische tips.

*Intervisie biedt je de mogelijkheid om van en met elkaar te leren over hoe om te gaan met de problemen die je in je werk ondervindt. Het is een probleemoplossende techniek waarmee je de andere deelnemers vraagt gezamenlijk naar jouw probleem, gedrag of situatie te kijken. Dit helpt je jouw situatie beter te begrijpen en geeft nieuwe ideeën om de situatie te verbeteren.

Compententies die aan bod komen

Actiegerichtheid
Doorzettingsvermogen
Doelen stellen
Heldere verwachtingen
Voortgang bewaken
Balans
Veerkracht
Zelfbewustzijn

Na afloop van de training

 • Heb je je eigen werksituatie geanalyseerd en je belangrijkste aandachtsgebieden geformuleerd.
 • Heb je meer inzicht in je eigen werkmethoden en gedrag en weet je hoe je hier verbeteringen in aan kunnen brengen.
 • Heb je geleerd welke factoren belangrijk zijn om prioriteiten te stellen.
 • Weet je waar je geneigd bent teveel aandacht aan te besteden en hoe je je aandacht kunt verplaatsen naar dat wat juist meer aandacht verdient.
 • Heb je kennisgemaakt met een aantal praktisch toepasbare methoden rondom timemanagement.
 • Heb je een duidelijke verbeterstap kunnen maken in je persoonlijke effectiviteit.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.