Universiteit Leiden

nl en

Bestanden delen en verzenden

Als u bestanden wilt delen met collega's binnen of buiten de universiteit, kunt u ze opslaan in de cloud via SURFdrive of Dropbox. Als u bestanden heeft die te groot zijn om via de mail te verzenden, kunt u Filesender gebruiken.

SURFdrive

SURFdrive is een cloudopslagdienst voor het Nederlandse onderwijs en onderzoek. Het is vergelijkbaar met een dienst als Dropbox met het verschil dat uw data bij SURFdrive in Nederland wordt opgeslagen. U heeft toegang tot SURFdrive met uw ULCN-account, maar kunt ook gastgebruikers toegang geven tot uw bestanden. Voor een optimaal gebruik van SURFdrive kunt u bepaalde software installeren. De benodigde software is beschikbaar via het aanvullend softwarepakket op uw werkplek. U kunt het daarnaast ook zelf installeren op uw smartphone of tablet. Op de website van SURFdrive vindt u meer informatie.

Dropbox

Net als met SURFdrive kunt u met Dropbox ook bestanden opslaan in een publieke cloudomgeving. De servers van Dropbox staan in de Verenigde Staten. Dit betekent dat ze onderhevig zijn aan de Patriot Act en Amerikaanse veiligheidsdiensten toegang kunnen krijgen tot uw gegevens. Dropbox zelf heeft ook toegang tot uw data. Beperk het gebruik van Dropbox daarom tot publieke informatie. Vertrouwelijke gegevens en bestanden kunt u beter opslaan in SURFdrive.

U kunt Dropbox voor uw werkplek aanvragen via het ISSC. Uw aanvraag zal worden beoordeeld door uw ICT-contactpersoon.

Filesender

FileSender is een dienst van SURFnet. U kunt met Filesender  (grote) bestanden verzenden via uw webbrowser. Het is vergelijkbaar met Wetransfer met het verschil dat bij FileSender de bestanden worden verzonden en opgeslagen via Nederlandse servers. U kunt uw bestanden daardoor op een veiligere manier verzenden.

Filesender is speciaal bedoeld voor medewerkers en studenten in het hoger onderwijs. Als medewerker van de universiteit kunt u erop inloggen met uw ULCN-account. U hoeft er niets voor aan te vragen.

Andere tools om bestanden te delen

Heeft u een dienst gevonden waarmee u bestanden kunt delen of verzenden en vindt u de betreffende dienst hier niet? Dan heeft u mogelijk toegang tot die dienst via SURFconext. SURFconext biedt u toegang tot ruim 50 tools en ondersteunde ICT-diensten van derden. U heeft toegang tot die diensten en tools met uw ULCN-account. Als u zelf een bepaalde dienst veel gebruikt, kan deze mogelijk gekoppeld worden aan SURFconext. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw informatiemanager.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie