Universiteit Leiden

nl en

Amerikanen bezorgd over Chinese spierballentaal op Cuba

Willemijn Aerdts, promovendus bij ISGA, bespreekt bij Nieuwsuur waarom de Amerikanen bezorgd zijn over de militaire activiteiten van China op Cuba.

Willemijn Aerdts ziet overeenkomsten met de Cuba-crisis van 1962, toen de spanningen tussen de VS en de Sovjet-Unie zo hoog opliepen dat de Russen kernraketten op Cuba plaatsten en er een kernoorlog dreigde. 'Dit is eigenlijk een beetje dezelfde spierballentaal. Waarmee China duidelijk wil maken: jongens, hier zijn we en dit is wat we kunnen doen', stelt Aerdts.

'China is natuurlijk benieuwd wat de Verenigde Staten gaan doen als het gaat om Taiwan. En in de Verenigde Staten is het heel handig om China als de grote vijand te zien. Het verbetert de relaties tussen China en de VS op dit moment niet. Je hoopt dat ze in elk geval wel met elkaar in gesprek blijven, juist ook over militaire kwesties.'

'Inlichtingen vergaren is van alle tijden en van alle landen.' Ze benoemt daarnaast: 'Landen willen altijd van zowel hun tegenstanders - maar ook van hun bondgenoten - weten wat hun intenties zijn. Wat ze willen en wat hun capaciteiten zijn. Dat doet de VS zeker ook. Maar waarschijnlijk wel iets meer onder de radar dan wat we nu van China zien.'

Lees het hele artikel op de website van Nieuwsuur.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.