Universiteit Leiden

nl en

Facilitair, Onderwijs, Organisatie

Podcast opnemen in Den Haag: Mediacenter geopend

10 mei 2022

Op Wijnhaven is het vanaf maandag 9 mei 2022 mogelijk om een podcast op te nemen in het Mediacenter. In 4.64 staat de apparatuur klaar om een podcast op te nemen. Daarnaast onderzoekt het Future Learning Office (FLO) de mogelijkheden om deze ruimte te gebruiken voor video-opnames, denk hierbij aan kennisclips ten behoeve van colleges of andere uitleg die relevant kan zijn voor studenten.

De ruimte is bestemd voor FGGA docenten. Studenten kunnen gebruik maken van de ruimte wanneer hier academische doelen aan zijn gesteld. Een docent van de universiteit dient toestemming te geven voor het gebruik van de ruimte of kan dit als opdracht meegeven binnen een opleiding.

In deze notitie staat beschreven wat een podcast precies is, wat het mediacenter op dit moment kan bieden en onder in deze notitie staat uitgelegd hoe reserveringen te maken zijn.

Podcast

Een podcast is een geluidsopname van een gesprek tussen een twee of meerdere personen, waarbij de onderwerpen zeer divers kunnen zijn. De podcast is vervolgens op ieder gewenst moment te beluisteren.

Ter introductie van het Mediacenter hebben twee van onze FLO medewerkers - Christa Anker en Saskia Postema - een podcast opgenomen. In deze podcast hoor je hoe het mediacenter is ontstaan en welke opties het kan bieden. Klik hier om de podcast te beluisteren. 

Een podcast kan worden gebruikt binnen het onderwijs, om als docent of professor bepaalde kennis over te brengen aan studenten of andere geïnteresseerden (binnen of buiten de universiteit). 

Voor het maken van een podcast zijn de volgende onderdelen van belang:

  • Bedenk vooraf goed wat het doel van je podcast is.
  • Introduceer jezelf [als presentator] en de gasten.
  • Bespreek vooraf met je gasten de rode draad en geef ongeveer aan welke vragen je wilt stellen zodat zij zich ook kunnen voorbereiden.
  • Houd je podcast kort en krachtig, de ideale luisterlengte is tussen de 15 en 20 minuten. Bij meer inhoudelijke podcasts, bijvoorbeeld voor in het onderwijs, is de ideale luisterlengte zelfs nog korter. Probeer in elk geval de podcasts zo kort mogelijk te houden en het per onderwerp als afzonderlijke podcast op te nemen dan wel te publiceren.
  • Praat niet door elkaar heen/laat elkaar uitpraten (gebruik non-verbale communicatie; knikken, handopsteken).

Daarnaast heeft FGGA een eigen podcastreeks onder de naam Kennis & Verdieping, gemaakt door de afdeling Communicatie & Marketing. Een podcast kan namelijk ook dienen als middel voor wetenschapscommunicatie om actualiteit of gepubliceerde researchoutput voor het voetlicht te brengen. De afdeling communicatie denkt graag mee over de inhoud van de podcast, het schrijven van het script en levert indien gewenst de gespreksleider of interviewer. Wil je meer weten of heb je een goed idee, laat het dan weten via communicatie@fgga.leidenuniv.nl 

Het opnemen van een podcast in Den Haag

Het opnemen van een podcast op locatie Wijnhaven in het kort:

  • Het Mediacenter, ruimte 4.64, is op werkdagen beschikbaar.
  • Om gebruik te kunnen maken van de Mediacenter, moet je een reservering hebben en een toegangspas ophalen bij de Servicedesk op de 2de verdieping.
  • Docenten regelen reserveringen van de ruimte voor studenten (n.a.v. opdracht in studie). Bijvoorbeeld door het reserveren van het Mediacenter in blokken en studenten binnen te laten.
  • Het opnemen van de podcast kan door middel van een micro SD-kaart (deze moet zelf worden meegebracht) die in het podcast apparaat kan worden gestopt of door middel van de aanwezige kabel aan een eigen laptop.
  • Voor het opnemen van een podcast kan het Future Learning Office (FLO) de eerste keer technische ondersteuning bieden. Denk hierbij aan het uitleg geven over hoe de opname wordt gemaakt en welke opties de huidige technische inrichting heeft.

In de ruimte is een handleiding aanwezig wanneer meer informatie gewenst is over de apparatuur en hoe hiermee te werken is.

Meer informatie of het mediacenter reserveren?

Bekijk de beschikbaarheid van het Mediacenter en reservering via deze website. Bij vragen over het Mediacenter of ondersteuning bij het opnemen van de eerste podcast verstuur een e-mail naar Mediacenter@FGGA.Leidenuniv.nl.

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.