Universiteit Leiden

nl en

AI-project om MRI-scans te versnellen ontvangt 2 miljoen euro

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), de Universiteit Leiden en Philips ontvangen samen ruim 2 miljoen euro van NWO om een artificial intelligence (AI) laboratorium op te zetten. Het doel van dit lab is om MRI-scans te versnellen en te verbeteren met behulp van AI. Fijn voor de patiënt, én het helpt MRI toegankelijker te maken.

Op dit moment moeten patiënten tijdens een MRI-onderzoek een kwartier tot soms wel een uur stilliggen in een nauwe, luidruchtige omgeving. Niet erg prettig. En als de patiënt toch een beetje beweegt, is de MRI-scan minder scherp waardoor afwijkingen niet goed zichtbaar zijn. Onderzoekers van de afdeling Radiologie van het LUMC, de Universiteit Leiden en Philips bundelen al sinds 2019 succesvol hun krachten om MRI-scans te versnellen met artificial intelligence (AI). Deze financiële impuls van NWO versnelt hun onderzoek.

Een MRI-scanner. Foto: Philips

AI aan zet

Het doel van de samenwerking is om een volledig MRI-onderzoek in minder dan vijf minuten op te nemen. Hiervoor ontwikkelen de onderzoekers AI, die met minder data nog steeds een goed MRI-beeld maakt. Dit kan de scantijd aanzienlijk verkorten. Maar de ambities van het team reiken verder dan het versnellen van de scan. De onderzoekers willen ook AI ontwikkelen die MRI-scans bestand maakt tegen bewegingen van de patiënt. Daarnaast richten ze zich specifiek op het hart. Omdat dit orgaan altijd beweegt, is een scan extra uitdagend. De onderzoekers denken met AI een grote slag te kunnen slaan als het gaat om scanduur, -kwaliteit en uiteindelijk comfort voor de patiënt.  

Dit heeft niet alleen voordelen voor de patiënt, het zorgt ook voor meer efficiëntie op radiologie-afdelingen. Binnen het project wordt daarom ook gekeken naar de bijbehorende veranderingen op de werkvloer. Zo kan de effectieve inzet en acceptatie van met AI geoptimaliseerde MRI-scans vergroot worden door onderzoek te doen naar de impact van deze technologie op professionals die ermee werken, op de organisatie en beleidscontext waarbinnen dat plaatsvindt.

Relevante resultaten

De drie partners vormen samen het AI4MRI lab, dat opereert binnen het nationale netwerk van Innovation Center for Artificial Intelligence Labs, ofwel ICAI labs. NWO honoreerde het door de Universiteit van Amsterdam gecoördineerde ROBUST-consortium, waar AI4MRI deel van uitmaakt, met 87 miljoen euro, waarvan 2,1 miljoen euro voor AI4MRI. Het lab maakt ook deel uit van het SAILS-programma, dat tot doel heeft het AI-ecosysteem in Leiden te versterken.

De wetenschappelijke directie van het AI4MRI ICAI lab bestaat uit LUMC-hoogleraren Marius Staring en Thijs van Osch van de afdeling Radiologie, samen met dr. Nicola Pezzotti, Senior Scientist bij Philips en Assistant Professor bij TU/e en hoogleraar Bram Klievink vanuit de Universiteit Leiden. 'De toekenning van deze grote NWO-subsidie draagt ontzettend bij aan de versterking van AI-onderzoek naar MRI', aldus Staring. 'En het verstevigt de goede banden tussen Leiden en Philips', voegt Pezzotti toe. 'Door intensief samen te werken, versterken we elkaars kennis en competentie, wat resulteert in nieuwe innovatieve producten die wereldwijd gebruikt kunnen worden. De eerste resultaten zijn reeds geïntroduceerd (versnelde MRI-scan door middel van Philips SmartSpeed) wat ons veel vertrouwen geeft voor toekomstige verbeteringen die hard nodig zijn in de zorg', besluit Richard Kemkers, Innovation Program Manager bij Philips.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.