Universiteit Leiden

nl en

Cursussen en opleiding

Als je als promovendus aan de slag gaat, investeert je ook in je professionele en persoonlijke ontwikkeling door het volgen van een universitair opleidings- en trainingsprogramma. cursussen en opleidingen ondersteunen je bij het doen van wetenschappelijk onderzoek, het schrijven van je proefschrift, loopbaanontwikkeling en het verkrijgen van zelfinzicht.

Persoonlijk opleidingsplan

Met uitzondering van de buitenpromovendi volgt elke promovendus verplicht een bij aanvang van het promotietraject vast te stellen opleidingsplan met daarin minimaal

 • 140 uur aan wetenschappelijke trainingsactiviteiten (vakinhoudelijke trainingen, congresbezoek, e.d.), en
 • 140 uur aan trainingsactiviteiten op het gebied van transferable skills (zoals presenteren, academisch Engels, time management, loopbaanoriëntatie, ondernemerschap), waaronder tenminste één training op gebied van wetenschappelijke integriteit.

Buitenpromovendi volgen tenminste de cursus ‘wetenschappelijke integriteit’.

De eisen aan het te volgen onderwijs kunnen verschillen per faculteit en zijn afhankelijk van je persoonlijke situatie.

De kosten van de cursussen zijn niet voor je eigen rekening. Ze worden vergoed als het volgen van de cursus van tevoren is afgestemd met de leidinggevende. Voor buitenpromovendi geldt dat het voorstel voor het volgen van cursussen voor de start van het PhD traject aan de WD of decaan moet worden voorgelegd.

Kijk voor meer informatie op jouw facultaire tab of bekijk alle cursussen voor promovendi in de cursuskalender. 

Kosten cursussen voor promovendi

Vanaf 1 januari 2020 zijn de academische vaardigheidstrainingen en loopbaanbegeleiding voor promovendi gratis voor werkende promovendi (zij die toegang hebben tot SAP Self Service) en contractuele promovendi (zij die een beurs hebben) aan de Universiteit Leiden en het LUMC. Daarnaast heb je geen financiële toestemming meer nodig van je leidinggevende om je aan te melden. Houd er rekening mee dat als je buitenpromovendus (externe kandidaat) bent, je alsnog kosten in rekening wordt gebracht voor cursussen en dus bij je inschrijving een SAP-nummer moet doorgeven. 

 

Annuleringskosten 

Ook al zijn de cursussen voor jou gratis, er zijn nog steeds enkele voorwaarden van toepassing: als je je inschrijft voor een cursus, verwachten we dat je aanwezig bent. Wanneer je je hebt aangemeld voor een cursus maar niet komt opdagen, of je annuleert binnen twee weken na de startdatum van de cursus, zal de afdeling HRM € 100, - annuleringskosten in rekening brengen. Als je je deelname aan de cursus moet annuleren, doe dit dan door een e-mail te sturen naar de afdeling HRM

Op de medewerkerswebsite staat een overzicht van alle cursussen voor onderzoekers.

Academische activiteiten en vaardigheden

Alle promovendi met werknemersstatus en alle contractpromovendi volgen gedurende de volledige aanstellingsperiode een programma dat minimaal omvat: 

 • 140 uur academische activiteiten 
 • 140 uur activiteiten gericht op overdraagbare vaardigheden, waaronder ten minste één training over wetenschappelijke integriteit 

Deze richtlijn is alleen van toepassing op bovengenoemde promovendi die na 21 april 2015 zijn toegelaten tot de Graduate School. 

De aanbevolen verdeling van de vaardigheidstrainingen over vier jaar: 

Deze cursussen zijn verplicht voor alle PhD's (intern / contract / extern): 

 • Leiden University PhD Introductory Meeting 
 • Scientific Conduct for PhDs  
 • Data Management Plan 

Nog één of twee cursussen, bijvoorbeeld: 

 • Data- and Project-Management for PhDs 
 • Time management and self management for PhDs 
 • Planning and Managing your PhD project 

Vier tot vijf cursussen, bijvoorbeeld: 

 • Effective Communication for PhDs 
 • Academic Writing for PhDs 
 • Negotiating for PhDs 
 • Presenting skills for PhDs 
 • Writing an excellent research grant proposal for PhDs   
 • Open interview and qualitative data analysis for PhDs 

Minimaal één cursus over toekomstige loopbaanoriëntatie, bijvoorbeeld: 

 • Competences and motives for PhDs   
 • Job interview skills for PhDs

Als promovendus moet je in Converis rapporteren over de exacte uren academische activiteiten en overdraagbare vaardigheidscursussen die je hebt gevolgd. Vaardigheidstrainingen aangeboden door HRM worden automatisch geregistreerd in Converis. Daarom hoeven deze cursussen niet door de onderzoeker zelf te worden toegevoegd. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.