Leiden University Scholarly Publications en LUCRIS Publication Management
Leiden University Scholarly Publications is een database van publicaties van Leidse wetenschappers en van aan de Universiteit Leiden gelieerde instellingen. Via LUCRIS Publication Management (PM) voegen onderzoekers en promovendi publicaties toe. De publicaties zijn zoveel mogelijk digitaal vrij toegankelijk (Open Access).
Leiden University Scholarly Publications bestaat uit een deel met publicaties van wetenschappers en een deel met scripties van studenten. Publicaties zijn niet alleen via Leiden University Scholarly Publications makkelijk online te vinden, maar ook door zoekmachines als Google, Google Scholar en Open Access OAIster.
Door Open Access te publiceren:
- vergroot je de toegankelijkheid en zichtbaarheid van je publicaties,
- vergroot je je citaties,
- voldoe je aan het Open Access-beleid van de universiteit en externe financiers (zoals NWO en ERC).
Lees meer over het Open Acces-beleid Universiteit Leiden op de website van de Universitaire Bibliotheken Leiden.
Als Leidse onderzoeker kun je via LUCRIS PM je publicaties toevoegen aan Leiden University Scholarly Publications en aan je persoonlijke profielpagina op de website. Je hebt toegang tot LUCRIS PM met je ULCN-account. De Universitaire Bibliotheken Leiden beheren het systeem.
Voor het aanleveren van een proefschrift neem je andere stappen. Meer informatie en de naam van je contactpersoon voor LUCRIS PM en Leiden University Scholarly Publications vind je op de website van de Universitaire Bibliotheken Leiden.
Op je persoonlijke profielpagina op de website kun je een tab Publicaties toevoegen. Dit gaat automatisch als je je publicaties registreert via LUCRIS PM. Houd er rekening mee dat het even kan duren voordat de tab Publicaties verschijnt.
Soms staat een uitgever een publicatie in Leiden University Scholarly Publications niet toe. Meestal kan wel een auteursversie (zonder opmaak van de uitgever) worden opgenomen.
Daarnaast biedt artikel 25fa van de auteurswet (‘amendement Taverne’) onderzoekers met een arbeidsovereenkomst de mogelijkheid om korte wetenschappelijke en professionele werken te delen, ongeacht eventuele beperkende richtlijnen van uitgevers. Lees meer over deze bepaling op de website van de universiteitsbibliotheek: Open Access publiceren.
Wil je weten hoe je je rechten goed kunt regelen? Daarvoor kun je terecht bij het Auteursrechten Informatiepunt van de Universitaire Bibliotheken Leiden.
Leiden Law Blog in LUCRIS
Een artikel van het Leiden Law blog kan in LUCRIS worden ingevoerd.
SSRN: ‘Tomorrow’s research today’
Binnen het Social Science Research Network bouwen onderzoekers aan een online bibliotheek, waar zij hun onderzoeksresultaten delen, inzage geven in werk dat nog niet is gepubliceerd en bekendheid geven aan publicaties die niet goed verkrijgbaar zijn.
De SSRN collectie bevat:
- Engelstalige artikelen, hoofdstukken, papers, e.d.
- die ófwel reeds ergens zijn geaccepteerd/gepubliceerd;
- ófwel ergens zijn ingediend, maar nog niet geaccepteerd/gepubliceerd;
- ófwel behoren tot de categorie ‘work in progress’, maar wel voldoende zijn uitgewerkt om te verspreiden/bediscussiëren.
Voor een SSRN-publicatie zijn nodig:
- Abstract/samenvatting.
- Namen, contact- en ‘institutionele’ informatie voor auteurs die nog niet in de SSRN database
zijn opgenomen. - Citation/verwijsinformatie (voor gepubliceerde/geaccepteerde/’forthcoming’ papers).
- Het copyright voor het abstract en de paper (zie auteursrecht).
- De electronische versie van de paper in PDF-formaat.