Klachten voorkomen
Als je te lang achter een computer of laptop zit, kun je lichamelijke klachten ontwikkelen. Gezondheidsklachten door beeldschermwerk werden vroeger RSI (Repetitive Strain Injury) genoemd. Tegenwoordig spreken we vaak over KANS (klachten arm, nek en schouder). Klachten kunnen zich voordoen in spieren, pezen en zenuwen, zowel van nek en schouders als armen en handen. Bij het ontwikkelen van dit soort klachten spelen vijf factoren een rol: werkplek, werktijden, werktaken, werkdruk en werkhouding.
Waar vind je tips om deze klachten te voorkomen of op te lossen?
- Lees de brochure Beeldschermwerk en RSI.
- Bekijk de arbocatalogus KANS van de universiteiten. In deze catalogus vind je informatie over preventie, voorlichtingsmateriaal en hulpmiddelen om risico's te inventariseren.
- Bekijk een filmpje over het instellen van een computerwerkplek.
Hoe voorkom je fysieke belasting?
Als je vaak veel of verkeerd tilt, draagt, trekt of duwt of als je veel staat of loopt tijdens je werk, loop je risico op overbelasting. Je krijgt dan bijvoorbeeld rugklachten. Het is daarom belangrijk om je werk op een verantwoorde manier uit te voeren en fysieke belasting zoveel mogelijk te limiteren.
Wil je weten hoe je klachten kunt voorkomen? Lees dan de folder Aandachtspunten tillen en dragen.
Op je werk kun je in aanraking komen met stoffen die bij jou een allergische reactie oproepen, zoals irritatie van de huid, neus, ogen of longen.
Latexallergie en proefdierallergie
Vooral latexallergie en proefdierallergie komen met enige regelmaat voor: latexallergie bij werknemers die veel in aanraking komen met rubberproducten en proefdierallergie bij werknemers die met proefdieren werken. In de folders Latexallergie en Proefdierallergie lees je alles over deze allergieën en wat je kunt doen om ze te voorkomen.
Vermoed je dat je een allergie hebt opgelopen door je werk? Meld dit dan aan je leidinggevende en/of neem contact op met de bedrijfsarts.
De Legionellabacterie kan groeien in water en waterleidingen. Dat betekent dat nevel uit bijvoorbeeld douches, sproei-installaties en brandslangen via inademing een infectie (veteranenziekte of legionellagriep) kan veroorzaken.
Om het risico zoveel mogelijk te beperken, controleert EC Vastgoed regelmatig alle risicovolle plekken, zoals de vernevelingsinstallaties in de Hortus Botanicus, de douches in Plexus en het USC en de koeltorens van het Sylvius Laboratorium en het KOG-gebouw.
Maak je op jouw afdeling of binnen jouw eenheid gebruik van brandslangen, nood- en/of oogdouches? Meld dat dan altijd even bij je preventiemedewerker, die helpt je graag om praktisch stappen te ondernemen tegen de risico’s van de legionellabacterie en besmetting te voorkomen.