Universiteit Leiden

nl en

Coaching en intervisie

De Faculteit biedt individuele begeleiding en intervisie aan docenten aan.

Onderwijscoaches en intervisie

De twee onderwijscoaches zijn Olga van Marion en Astrid van Weyenberg. Zij helpen beginnende docenten die hun Basis Kwalificatie Onderwijs (BKO) moeten halen met één op één gesprekken. Daarnaast zijn ze sparring partner voor meer ervaren docenten die hun vaardigheden willen verbeteren. Ook bieden ze intervisie in referentiegroepen aan.

Ondersteuning BKO

Docenten die de Basis Kwalificatie Onderwijs (BKO) moeten behalen kunnen ondersteuning krijgen bij het schrijven van hun portfolio, en door het observeren van hun colleges/seminars. Het doel is om docenten te helpen alles uit zichzelf te halen.

Groepsintervisie

Bij intervisie wordt gewerkt met pedagogische vraagstukken die deelnemers zelf inbrengen vanuit hun eigen onderwijs. Samen worden meerdere oplossingen verkend rond thema's als: ‘hoe kan ik al mijn studenten in de klas actief laten meedoen’ of ‘hoe ga ik om met studenten  die zich niet voorbereiden op college?’.

Reactie van een deelnemer

'Het leuke is iedereen met elkaar meedenkt in de intervisiegroep, wat vaak tot verrassende nieuwe inzichten en concrete tips leidt. Omdat de intervisiegroepen uit docenten met verschillende achtergronden bestaan, die bij verschillende opleidingen onderwijs verzorgen, is er ook veel variatie in de thema’s die worden besproken.'

Lees ook het interview met de eerdere coaches, Marion Boers en Myra Arends: Sparren en spiegelen: een jaar coaching en intervisie. 

Meedoen?

Docenten die geïnteresseerd zijn in dit aanbod, kunnen contact opnemen met Olga van Marion of Astrid van Weyenberg, die beiden werken als docent en opleidingscoach aan de Faculteit Geesteswetenschappen. 

Ben je op zoek naar algemene didactische tips of wil je je repertoire aan didactische vaardigheden uitbreiden? Neem dan contact op met onderwijskundig adviseur Annebeth Simonsz van O&K: oenk@hum.leidenuniv.nl. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.