Universiteit Leiden

nl en

Science Skills Platform

Het Science Skills Platform is beschikbaar voor alle docenten en studenten van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen. Op dit platform in Brightspace kunnen studenten waar en wanneer ze maar willen oefenen met vaardigheden die ze tijdens hun studie tegenkomen. Docenten kunnen de modules integreren in hun onderwijs om hun studenten extra te ondersteunen bij de ontwikkeling van hun vaardigheden.

Doel en opzet

Met behulp van het Science Skills Platform kunnen studenten oefenen met een breed scala aan vaardigheden. Hoe schrijf je een wetenschappelijk artikel? Hoe geef je peerfeedback? Hoe pitch je een onderzoek? Hoe werk je (online) goed samen? Het antwoord op deze en nog veel meer vragen vind je in de verschillende modules en hoofdstukken op het platform. Ieder hoofdstuk bevat leerdoelen, een stukje achtergrondinformatie, een stappenplan en een checklist om na te gaan of je aan alles gedacht hebt.

Het platform is gefinancierd door de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen en de Leiden Teachers’ Academy. Het is ontwikkeld door het skills team bestaande uit Wybrigje de Vries, Lisann Brincker en Marjo de Graauw.

Via het Science Skills Platform kun je je studenten extra vaardigheidsondersteuning bieden. Hierdoor houd je zelf meer tijd over om inhoudelijk op de leerstof in te gaan. De begeleiding en feedback van het skills platform zorgt voor minder mails in de docenten-inbox en een hogere kwaliteit van eindproducten (zie ook Evaluatie en onderzoek).

Hoe kun je studenten ondersteunen?

  • Met behulp van het skills team integreer je relevante vaardigheidsmodules of - hoofdstukken in je colleges en Brightspace leeromgeving.
  • Je kunt in je feedback verwijzen naar het Science Skills Platform.
  • Je kunt een of meer van de beschikbare digitale flyers delen die overeenkomen met de vaardigheidsopdracht(en) die in jouw cursus aan bod komen (zie documenten rechterzijde).

Via het platform kunnen studenten zich bijvoorbeeld voorbereiden op werkgroepen en colleges waar ze de opgedane kennis direct kunnen toepassen. De beschikbare templates, stapsgewijze handleidingen en checklists geven studenten praktische handvatten bij het werken aan hun opdracht.

Het skills team helpt graag

Het skills team heeft al met veel docenten samengewerkt om een of meer vaardigheidsmodules van het Science Skills Platform in hun cursussen te implementeren. Het team helpt je graag om bestaand cursusmateriaal te koppelen aan relevante vaardigheidsmodules, maar kan je ook ondersteunen met hele vaardigheidsonderwijslijnen of het ontwikkelen van vaardigheidscolleges/opdrachten/cursussen. De mate van uitvoering is afhankelijk van de wensen van de opleiding en/of docent. Bij interesse kun je altijd contact opnemen met het skills team om het platform te leren kennen en de mogelijkheden te bespreken.

Op het platform krijgen studenten praktische ondersteuning in de ontwikkeling van diverse vaardigheden die direct toepasbaar zijn in de vakken die zij volgen. In veel studieprogramma’s is er namelijk nog onvoldoende uitleg van de basisprocessen en producten die studenten tegenkomen.

Het platform is een laagdrempelige tool die zowel bachelor- als masterstudenten kunnen gebruiken om juist deze basis te versterken en uit te breiden. Studenten mogen het platform ook buiten hun vakken om gebruiken. Ze behouden toegang gedurende hun hele studie.

Wat kun je allemaal leren?
Studenten leren bijvoorbeeld hoe zij effectief en efficiënt een bepaald type eindproduct opleveren. De uitleg, templates, voorbeelden en stappenplannen leiden studenten door het hele proces. Gebeurt dit in een team? Dan leren studenten ook hoe ze professioneel samenwerken en elkaar feedback geven. Modules over het omgaan met stress en het oefenen van studievaardigheden, zoals academische teksten lezen of examens maken, kunnen bijdragen aan een prettigere studententijd.

Vragen?
Vragen over het Science Skills Platform? Neem dan gerust contact op met het skills team via skills@science.leidenuniv.nl.

Het platform is tijdens verschillende pilotstudies geëvalueerd onder bachelorstudenten. Tijdens deze pilots was het gebruik van het platform vrijwillig en niet direct van invloed op het eindcijfer. Zowel de eerstejaars- als de derdejaars bachelorstudenten van de Biofarmaceutische Wetenschappen als studenten van de Biologie minor Moleculaire Biotechnologie waren zeer enthousiast over het Science Skills Platform. Daarnaast voelden studenten zich vaardiger en haalden ze voor specifieke schrijfopdrachten hogere cijfers.

Meer weten?

We geven jou en je collega's graag een rondleiding over het platform! Neem contact met ons op via skills@science.leidenuniv.nl om een afspraak in te plannen.

skills@science.leidenuniv.nl
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.