Universiteit Leiden

nl en

Judith Pollmann en Henk te Velde in het Leidsch Dagblad over de Nederlandse politieke cultuur

Judith Pollmann, hoogleraar Vroegmoderne Geschiedenis, en Henk te Velde, hoogleraar Nederlandse Geschiedenis, vertellen in het Leidsch Dagblad over hun boek ‘De Lage Landen. Een geschiedenis voor vandaag’. Het boek poogt de hedendaagse Nederlandse politieke cultuur te verklaren aan de hand van het verleden.

‘Door te kijken naar de lange lijnen in de geschiedenis, zijn we tot de conclusie gekomen dat - hoewel niet alles helemaal hetzelfde is gebleven - er wel degelijk sprake is van de voortzetting van bepaalde tradities en ideeën over politiek en bestuur in Nederland,’ vertelt Te Velde.

Ze keken ook naar de verschillen tussen Nederland en zijn buren. Te Velde: ‘In Nederland zijn we veel meer gezagsgetrouw dan we denken. We gaan er bij voorbaat vanuit dat alles in orde komt en wanneer dit niet zo is, zijn we verbaasd en teleurgesteld.’ In België is er sprake van het tegenovergestelde. ‘Omdat België lange tijd door buitenlandse vorsten is bestuurd, is het wantrouwen tegenover het overheidsgezag altijd groot geweest. Onze zuiderburen gaan er juist vanuit dat de overheid geen rekening houdt met de belangen van burgers,’ legt Pollmann uit.

Meer weten?

Lees dan het volledige artikel op de website van het Leidsch Dagblad.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.