Universiteit Leiden

nl en

Carola Schoor in Publiek Denken 'Kies de stijl die bij je past'

Door zes basistypen van politieke stijlen te identificeren, kunnen we politieke communicatie beter duiden. Betere communicatie tussen bestuurder en inwoner versterkt de democratie, aldus Carola Schoor, programmaleider Public Affairs bij het Centre for Professional Learning. ‘Ken je je stijl, dan communiceer je beter wie jij bent en wat je vindt. Daardoor kunnen mensen de stemkeuze maken die werkelijk bij hen past.’

Na het Catshuisoverleg lekker op de fiets naar huis, of de pers te woord staan met een glimmend rood appeltje in de hand: demissionair premier Mark Rutte presenteert zich maar al te graag als een gewoon, eenvoudig man. En niet alleen wat een politicus zegt, ook zijn of haar gedrag en het beeld dat daaruit ontstaat, is van groot belang voor de boodschap die diegene over wil brengen, zegt Carola Schoor, politiek filosoof, neerlandicus en trainer in politieke communicatie. ‘Door zich consequent als “gewoon mens” te presenteren, benadrukt Rutte dat hij voor het volk opkomt. Door dat geloofwaardig te doen, spreekt hij een breed publiek aan.’

Politieke basisstijlen

Schoor promoveerde aan Maastricht University op het proefschrift The Politics of Style. Political Performance Caught Between Populism, Elitism and Pluralism. Daarop baseert ze zes politieke basisstijlen: de (klassieke) bestuurder, de samenwerker, de probleemoplosser, de activist, de burger en de redder. Een politicus of bestuurder valt in een bepaalde categorie door drie vragen over diegene te beantwoorden: bij welke groep hoor je (elite of volk), hoe zie je de waarheid (relatief of absoluut) en welke rol kies je (kiezer of politicus)?

Verder lezen? Lees het gehele artikel hier.

Tekst: Jelle van der Meulen
Beeld: Aad Goudappel

Public Affairs betreft het beïnvloeden van processen van beleid- en besluitvorming. Om in deze dynamische omgeving effectief invloed uit te kunnen (blijven) oefenen, moet de public affairs professional beschikken over inzicht in politieke en bestuurlijke processen. En antwoorden hebben op vragen zoals: Hoe komt een onderwerp op de maatschappelijke, de ambtelijke en de politieke agenda? Hoe verloopt besluitvorming? En hoe kunt u deze effectief beïnvloeden? Deze thema’s kunnen het best begrepen worden aan de hand van zowel de praktijk als de wetenschap. 

Meer informatie hierover? Bekijk ons aanbod van Public Affairs opleidingen. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.