Universiteit Leiden

nl en

Arco Timmermans bij het BNR Lobbypanel over de beste lobby van 2021

In het laatste BNR Lobbypanel van 2021 blikt Arco Timmermans, Bijzonder Hoogleraar Public Affairs, terug op het lobbyjaar van 2021. Samen met Debbie de Wagenaar en Thomas van Zij bespreekt hij ook de organisatie Koninklijke Horeca Nederland, omdat de vereniging het opneemt voor Schiphol.

Koninklijke Horeca Nederland vindt dat de economische waarde van Schiphol onderschat wordt. Volgens de vereniging zijn alleen in Amsterdam al 900.000 mensen afhankelijk van het toerisme en  zal iedereen het merken als Schiphol aan banden wordt gelegd. In de uitzending van het BNR Lobbypanel gaan ze in op de vraag hoe deze samenwerking tot stand is gekomen. Volgens Timmermans is de KLM aantrekkelijk voor de KHN (Koninklijke Horeca Nederland), omdat het een poort is naar Nederland. En omgekeerd is de KHN aantrekkelijk voor de KLM omdat de KHN de gunfactor heeft. Timmermans: 'Ik constateer dat de KHN best wel aan de weg heeft getimmerd rond de sluitingstijden en alles wat te maken heeft met corona in de afgelopen 1,5 jaar. En de meest mensen sympathiseren toch wel met het idee dat de cafe's en restaurants ook wat willen draaien.'

Beste lobby van 2021

Als het gaat om de beste lobby van 2021, noemt Timmermans de aandeelhouders van Shell en andere grote oliebedrijven. Onder de naam 'Follow this' van Mark van Baal hebben zij in de afgelopen jaren elk jaar wat meer procent steun gekregen en dit jaar is er een tipping point bereikt. Zij hebben bij Shell 30% van de aandeelhouders achter zich om meer werk te maken van de verduurzaming. Bij andere bedrijven is dat zelfs de meerderheid. Timmermans vindt het fascinerend dat het hier niet gaat om een lobby vanuit een NGO of vanuit de consument maar vanuit aandeelhouders. Hij ziet het als  'een andere benadering om van binnenuit te kijken wat je kunt doen om een bedrijf een beetje te kietelen en wat verder te bewegen'. 

Beluister het hele fragment hier 

Het onderzoek van prof. dr. Arco Timmermans richt zich op de dynamiek van de publieke en politieke agenda en de rol van allerlei typen organisaties en groepen die hun belangen behartigen en daarbij coalities sluiten om sterker te staan. Bij dit onderzoek en onderwijs op het gebied van public affairs draait het ook om het bevorderen van de dialoog tussen wetenschap en praktijk, door masterclasses, gastoptredens en commentaar op de actualiteit.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.