Universiteit Leiden

nl en

Jelle van Buuren bij het Financieele Dagblad over the Great Reset

Vorige week sprak Jelle van Buuren, universitair docent aan het Institute of Security and Global Affairs, in het FD over hoe factcheckers al jaren proberen alle complotverhalen, zoals the Great Reset, te ontkrachten.

Schwab en de wereldproblematiek

Voordat we in een coronapandemie belandden, reisden elke januari enkele duizenden grote namen uit het bedrijfsleven en de politiek af naar Davos, om onder het toeziend oog van gastheer Schwab de wereldproblematiek te bespreken. Niemand weet wat in Davos precies besproken wordt en volgens Jelle van Buuren voedt dat de argwaan. Volgens hem is het al een eeuwenoud klassiek ingrediënt van complottheorieën dat de machtigen en rijken bij elkaar komen om te bekokstoven hoe het verder moet met de wereld.
Hij verteld dat daarbij komt, dat gebrekkige transparantie niet helpt om de argwaan tegen te gaan. Mensen zien een door niemand gekozen Duitser handen schudden van staatshoofden en ministers.

'Bij mensen die toch al wantrouwend staan tegenover de macht, werkte de term duidelijk als een rode lap op een stier. Schwab zette hoog in, maar is in zijn eigen zwaard gelopen.'


De suggestie van het FvD dat Schwab met de Great Reset een neocommunistisch plan uitvoert, werkt bij sommigen op de lachspieren. Tot de eerste lockdown kwam kritiek op het WEF (World Economic Forum) juist uit de linkse en antiglobalistische hoek, die vonden het WEF veel te rechts. Van Buuren zegt hierover: 'Miljardairs in Davos die een man steunen die het communisme wil herinvoeren? Die boeken staan bij mij toch echt in een andere boekenkast.'

Lees het volledige artikel hier

Jelle van Buuren is universitair docent aan de Universiteit Leiden - Institute of Security and Global Affairs. Zijn onderzoeksinteresses liggen onder andere in de Europese politiesamenwerking, samenwerking van inlichtingen en grensbeheer. In zijn huidige onderzoek gaat hij in op de vraag welke rol complotdenken speelt in processen van delegitimisering

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.