Universiteit Leiden

nl en

Alexander Pleijter over desinformatie en nepnieuws bij Vroeg! op Radio 1

Hoe verspreidt onjuiste informatie zich? Hoe kan je erachter komen of iets klopt of niet? Alexander Pleijter, universitair docent Journalistiek en coördinator bij NieuwsCheckers, was te gast bij Vroeg! Op Radio 1 om in gesprek te gaan over desinformatie en nepnieuws.

De term nepnieuws, of fake news, is populair geworden door Donald Trump, die de term om journalisten weg te zetten als onbetrouwbaar. Om deze reden gebruikt Pleijter liever de term onjuiste informatie, wat een neutralere connotatie heeft. ‘Heel veel onjuiste informatie wordt namelijk te goeder trouw verspreid. Je ziet niet meteen of iets klopt of niet. Soms ligt het er dik bovenop, maar veel berichten komen heel betrouwbaar over waarvan later toch blijkt dat ze niet kloppen,’ aldus Pleijter. De belangrijkste les is om altijd goed op te letten wanneer je omgaat met informatie, iets wat Pleijter ook benadrukt tegenover zijn studenten Journalistiek. ‘Het vertrouwen in de Nederlandse journalistiek is nog relatief hoog. De media is niet zo gepolariseerd als in de Verenigde Staten en we hebben een divers media landschap.’

Meer weten?

De volledige aflevering is terug te luisteren op de website van NPO Radio 1

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.