Universiteit Leiden

nl en

Gerrit-Jan Zwenne: 'Delen beelden dader kan alleen als er geen andere mogelijkheid is'

In Oosterwolde werd onlangs een brievenbus vernield. Op Twitter reageerden de wijkagenten op het geweld dat was gebruikt. Ze dreigden beelden van de dader te delen als deze zich niet zelf bij de politie zou melden.

Gerrit-Jan Zwenne

Het is maar de vraag of, een met op het oog op een betrekkelijk kleine overtreding, op deze wijze moet worden opgetreden. Volgens hoogleraar Recht en de Informatiemaatschappij Gerrit-Jan Zwenne kan dat niet zomaar. 

Volgens Zwenne kan de politie dit soort beelden alleen delen als het gaat om een ernstig delict, waardoor de rechtsorde ernstig verstoord is. 'Voor de inzet van dit zware middel geldt wel altijd dat er aantoonbaar geen andere mogelijkheid is om de dader op te pakken', zegt Zwenne tegen de regionale krant de Stentor. De politie is verplicht om de dader eerst te waarschuwen, voordat de beelden gepubliceerd worden. 

De hoogleraar heeft bij deze overtreding te weinig informatie om te overzien of deze redenen ook toepasbaar zijn op de brievenbus-vandaal. Wel zegt hij: 'Voor zover bij mij bekend maakt de politie alleen in uitzonderlijke gevallen gebruik van het delen van videobeelden.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.