Universiteit Leiden

nl en

Susanne Kamerling in de Volkskrant over de dubbelzinnige positie van Beijing

Rusland zou China om militaire hulp hebben gevraagd. Er verscheen een artikel over met de Volkskrant waarin Susanne Kamerling, Associate Fellow bij het ISGA, aan het woord komt.

Amerikaanse inlichtingendiensten lekten de hulpvraag uit via de The Financial Times en The Washington Post. Het is niet te verifiëren of de informatie van de Amerikaanse inlichtingendiensten klopt. Volgens Susanne Kamerling is het lastig in te schatten: ‘Tot nu toe hebben de Amerikanen redelijk gelijk gehad inzake Oekraïne. Het kan ook een middel zijn om de Chinezen onder druk te zetten, maar ik vind het geen ongeloofwaardig bericht dat de Russen dit gevraagd zouden hebben.’ 

Niet hun oorlog

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken noemden de beweringen ‘desinformatie'. De woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, ontkende ook dat Rusland China om militaire assistentie had verzocht. Volgens hem heeft Rusland voldoende militaire slagkracht om zijn doelen in Oekraïne te verwezenlijken. Experts kunnen zich voorstellen dat Rusland China om wapens zou hebben gevraagd, maar ze denken niet dat China die wapens daadwerkelijk zou leveren. Kamerling: ‘China speelt een rol in het geven van economische steun aan Rusland, maar militaire steun verwacht ik niet. Het zou de economische banden met het Westen in gevaar brengen, en het past ook helemaal niet in het Chinese buitenlandbeleid. Ze worden dan in een oorlog gesleept die niet de hunne is.’ Kamerling denkt dat China de oorlog liever ziet stoppen. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.