Universiteit Leiden

nl en

Leo Lucassen bij EenVandaag: ‘Vluchtelingen tegenhouden is illegaal’

Bijna dagelijks zien we in het nieuws hoe druk het is bij het Centraal Orgaan opvang aszielzoekers (COA) en de steun voor een tijdelijke asielstop groeit. Hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis Leo Lucassen legt bij EenVandaag uit waarom dat geen oplossing is.

Lucassen snapt waarom mensen het opperen, maar geeft aan dat er geen sprake is van een asielcrisis – er is sprake van een opvangcrisis: ‘Het grootste struikelblok is de capaciteit van de opvang. Die is te snel afgebouwd.’

Hij wijst erop dat Nederland het Vluchtelingenverdrag heeft ondertekend en daarom mensen die zich hier aanmelden een procedure moeten krijgen. Een stop is volgens Lucassen ook niet wenselijk: ‘Je krijgt dan echt mensen op straat en in tenten, zoals je in Italië en Spanje ook wel ziet.

Meer weten?

Bekijk het hele gesprek met Leo Lucassen op EenVandaag.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.