Universiteit Leiden

nl en

Ben de Jong in de Clingendael Spectator over hoe Russische inlichtingendiensten opereren in Nederland

In maart 2022 werden zeventien officieren van Russische inlichtingendiensten uitgewezen uit Nederland. Ben de Jong bespreekt in de Clingendael Spectator wat we weten over de organisatie van deze Russische diensten in Nederland en in het Westen.

Nederland is voor Russische inlichtingendiensten interessant, omdat er veel bedrijven hoogwaardige technologie produceren en het een actieve rol speelt in internationale organisaties als de NAVO en de EU. Als Rusland een agent goed plaatst, kan deze via 'de achterdeur' ook aan geheimen van andere overheden komen. 

Russische inlichtingendiensten, de SVR en de GROe, hebben ene eigen vestiging in Nederland op de Russische ambassade. Het personeel op de ambassade werkt met een diplomatieke dekmantel: formeel zijn het diplomaten en beschikken zij over diplomatieke onschendbaarheid, waardoor zij enkel uitgewezen kunnen worden. Volgens inlichtingenbronnen behoorde 20 tot 30 procent van het personeel van de Russische diplomatieke instellingen in Nederland tot de SVR of de GROe. 

Na de massale uitwijzing van Russisch inlichtingenpersoneel in het Westen na het begin van de oorlog in Oekraïne zijn de mogelijkheden voor Moskou om spionage te bedrijven in het Westen ernstig verzwakt. Contacten met menselijke bronnen werden abrupt verbroken, maar cyberspionage en de verspreiding van desinformatie kunnen nog wel steeds uitgevoerd worden vanuit Rusland. 

Lees het volledige artikel in de Clingendael Spectator.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.