Universiteit Leiden

nl en

Liselore Tissen op NPO Radio 1 over reproducties

Het Meisje met de Parel is overal. Het schilderij van Johannes Vermeer prijkt op mokken, muismatten en notitieboekjes. In het radioprogramma ‘De Nacht is Zwart’ vertelt promovenda Liselore Tissen over reproducties en hun betekenis voor de kunst.

Inmiddels hebben reproducties de reputatie ‘nep’ of ‘goedkoop’ te zijn, maar volgens Tissen is dit niet altijd zo geweest. ‘Nog niet eens zo heel lang geleden zagen wij kopiëren als iets heel goeds zelfs. Het was juist om kunst te verbeteren en om een breder bereik te creëren.’ Reproducties kunnen dus dienen als middel om mensen in aanraking te brengen met nieuwe kunst, al is dat volgens Tissen nu niet altijd het geval: ‘Het Meisje met de parel kan ik niet meer zien hoor, want ik zie haar overal en op elke muismat. (…) Ik zie liever een kunstenaar die ik niet ken en dat ik daar nog door verrast kan worden.’

Meer weten?

Luister het hele fragment terug op de website van NPO Radio 1.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.