Universiteit Leiden

nl en

Jury essaywedstrijd prijst kwetsbaarheid inzending Annemiek de Looze

Leids promovendus Annemiek de Looze doet onderzoek naar klimaatrechtvaardigheid, en schreef over dit onderwerp een essay voor de essaywedstrijd van de Banning Vereniging. In de inzending reflecteert ze vooral op haar eigen werk en bijdrage aan de energietransitie.

‘Die verantwoordelijkheid en druk om het als nieuwe generatie op te lossen en beter te doen verlamt me en vind ik ook niet eerlijk’, schrijft ze. Maar als we openstaan voor elkaars ervaringen, meningen angsten en frustraties kunnen we misschien elkaar beter begrijpen en zo ‘steeds verder van een onrechtvaardig systeem af te stappen.’

De jury van de Banningvereniging schrijft in haar rapport dat ze was ‘geraakt door de kwetsbaarheid waarmee dit essay is geschreven. Het is mooi en zuiver geformuleerd en geeft goed weer hoe je naar deze problematiek kunt kijken als je geen deskundige bent.’ De prijs ging uiteindelijk naar Casper Gelderblom.

De Banningprijs is een essaywedstrijd voor jongeren tot 40 jaar die iedere twee jaar plaatsvindt, georganiseerd door de Banning Vereniging. De vereniging wil een platform bieden voor reflectie over een wezenlijk debat van dit moment. De wedstrijd richtte zich deze keer dan ook op een rechtvaardige klimaattransitie.

Lees hier het hele essay van Annemiek de Looze.

Lees hier het juryrapport.

Foto: Paul te Stroete

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.