Universiteit Leiden

nl en

Maritiem archeoloog Martijn Manders schrijft wetenschappelijke roman over scheepswrak de Rooswijk

Het VOC schip de Rooswijk verging in 1740 voor de kust van Engeland. Volgeladen met handelswaar en zilver was het op weg naar Nederlands-Indië. Bijna drie eeuwen lag het wrak op de bodem van de Noordzee, tot het werd opgegraven door een door Nederland geleid internationaal team van archeologen. Hoofdonderzoeker Martijn Manders schreef een boek over dit markante schip.

Nu in de boekhandel: Rooswijk 1740

Meeslepend verhaal

Wat transporteerde de Rooswijk precies en waarom ging het zo snel al zo dramatisch mis? Wie waren de opvarenden, waar kwamen ze vandaan en in wat voor maatschappij leefden ze? Op basis van unieke opgedoken voorwerpen en uitgebreid historisch onderzoek naar de opvarenden wordt op meeslepende wijze het grote verhaal achter de ondergang van de Rooswijk verteld.

Het resultaat is een uitzonderlijke geschiedenis van onmetelijke rijkdommen en globalisering, armoede en doorzettingsvermogen, en vooral van dromen en de zoektocht naar een beter leven. Rooswijk 1740 neemt de lezer mee naar een diepte van 26 meter onder zeeniveau, en van daaruit terug de achttiende eeuw in – van de arme Duitse immigrant die zilverstukken in zijn jas meesmokkelde tot de schatrijke financier op de Keizersgracht en de timmerlui op de Amsterdamse scheepswerven.

Tragische reis

‘Rooswijk 1740, een verhaal over mannen op zoek naar geluk, vrijheid en rijkdom, over het leven in de 18de eeuw en de tragische reis van het VOC schip de Rooswijk. Het verleden verweven met de zoektocht van archeologen en historici om de geheimen van het wrak op the Goodwin Sands te ontrafelen. Een narratief, gebaseerd op onderzoek.’ Zo omschrijft Martijn Manders het boek dat hij samen met Laura van der Haar schreef over de Rooswijk.

Over het boek en project

Rooswijk 1740 is een uitgave van Uitgeverij Balans en vanaf deze week in de boekhandels verkrijgbaar, zie ook Rooswijk 1740 - Uitgeverij Balans

Wil je meer weten over de wetenschappelijke vorderingen van het project, zoek dan online op #rooswijk1740 en kijk op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.